Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



28 Nisan 2012 Cumartesi

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 3 - 1


Disney koleksiyonumuzda 3. bölüm geldi çattı. İlk bölümden sonra ikinci bölümde ilk bakışta göze çarpmayan Disney filmlerine eğileceğimizi söylemiştim. Şimdi daha da derine iniyoruz ve sadece hardcore koleksiyonerleri ilgilendirecek eserlerin peşine düşüyoruz. İlk bölümde ana Disney animasyonlarını sıraladık. İkinci bölümde devam filmleri ve doğrudan videoya sürülen yan hikayelere göz attık. Bu bölümdeyse Disney TV serileri ve Disney'in doğuşundan bugüne dek üretilen kısaların izini süreceğiz. TV için üretilmiş çizgi filmler dendiğinde aslında listenin onlarca yapımı içerdiğini tahmin edebilirsiniz ancak bunların çok büyük kısmına ulaşılamıyor. Özellikle '90'larda üretilen çizgi filmlerin %90'ı hiçbir şekilde ev sinemasına sürülmedikleri için buradaki rehberimiz maalesef olabileceğinin çeyreği kadar bile uzun olmayacak. Ancak elimize geçene bile şükretmemiz gerek. 3. bölümün bir başka özelliğiyse Blu-ray baskısına yönelik herhangi bir ibare göremeyeceğiniz tek bölüm olması zira burada tanıtacağım setlerin tümü, sadece DVD olarak üretilmiş durumdalar. Üstelik 2. bölgenin en fakir olduğu alan da bu çizgi filmler çünkü DVD'lerin hatrı sayılır bir kısmı sadece Amerika'da üretildiler. Bu da Avrupa baskılarıyla kendinizi sınırlamanız durumunda hepsini toplayamayacağınız anlamına geliyor. İlk iki bölümdekilere oranla çok çok daha zor bulunabildiklerini ve toparlamak için bir hayli uğraşmanız gerekeceğini de ekleyerek son bölümümüzü başlatıyorum. Hazır mısınız?

Not: Bu bölümdeki filmlerin yanında yer alan tarihler filmin değil, DVD'nin çıkış tarihini göstermektedir.

Önceki bölümler:

1-1. Bölüm          1-2. Bölüm          1-3. Bölüm         
1-4. Bölüm         1-5. Bölüm           2-1. Bölüm         
2-2. Bölüm         2-3. Bölüm          2-4. Bölüm          2-5. Bölüm

1999 - Winnie the Pooh: Seasons of Giving


Seasons of Giving, Türkçe adıyla Winnie the Pooh ile Yeniyıl Zamanı, bir doğrudan videoya Pooh filmi olmasının dışında içeriğiyle başka şekilde elde edilemeyecek bir önem taşıyor. 3 parçadan oluşan film, A Winnie the Pooh Thanksgiving TV özel bölümünün yanı sıra, The New Adventures of Winnie the Pooh TV serisinden de iki bölüm içeriyor. Bunlar ilk sezondan 4. bölüm "Find Her, Keep Her" ve 2. sezondan 25/2. bölüm "Ground Piglet Day". Bu çizgi film bölümleriyle ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. Seasons of Giving'in 2009 yılında 10. yıl versiyonu ülkemizde de satışa sunuldu ve hala mağazalarda satılıyor.

2001 - Walt Disney Treasures: Silly Symphonies

En eski Disney kısalarının toplandığı bu nadide eser, teneke kutu içerisinde çok şık bir şekilde ve sadece 150.000 adet üretildi. ABD'de çıkış tarihi 2001'e kadar uzanan setin tüm dünyada çoktan tükendiğini tahmin etmeniz zor olmasa gerek. Walt Disney Treasures serisinin tamamı bu şekilde özel setler olarak çok çok az sayılarda üretildiler ve büyük çoğunluğunu bulmak artık mümkün değil. Önemli bir kısmı sadece Amerika'da üretildi. Avrupa'da üretilenleri bulmak da apayrı bir olay. Tüm rehberimizin ele geçirmesi en zor setleri tartışmasız bu setler. Silly Symphonies'e geri dönersek, set, iki disk üzerinde 35'in üzerinde kısa içeriyor. İngiltere baskısı Ebay dahil hiçbir yerde kolay kolay bulunmayan set ara sıra bir yerlerde karşınıza çıktığında fiyatı 150 ile 300 TL arasında bir yerlerde oluyor. Eğer İngilizce kapak ve menü takıntınız yoksa diğer Avrupa ülkelerinden çok daha ucuza elde etme imkanı bulabilirsiniz. Bu versiyonların tasarımları daha sıradan ve plastik kutularda "genel" izleyici kitlesine hitap ediyorlar. Aslına bakarsanız sete ulaşmanın en ideal yolu da bu. Silly Symphonies'in geri kalan çizgi filmleri More Silly Symphonies adlı setle piyasaya sürüldü ancak bu set ABD dışına çıkamadı.

2002 - A Very Merry Pooh Year


Doğrudan videoya filmi A Very Merry Pooh Year, iki adet segment: Winnie the Pooh and Christmas Too TV özel bölümü ve Happy Pooh Year isimli yeni bir Noel temalı Pooh filmini içeriyor. 2002 yılında piyasaya sürülen DVD aynı zamanda The New Adventures of Winnie the Pooh çizgi dizisini de noktalayan film olarak kabul edildiği için önem taşıyor. Yurtdışında stokları tükenen ve Ebay satıcılarında dahi zor bulunan film, ülkemizde yayımlanmadı bile.

2002 - Walt Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and White


Mickey Mouse'un 1928 ile 1935 yılları arasında üretilmiş siyah beyaz kısalarının toplandığı bu eşsiz koleksiyon, 2. bölgede üretilmesine rağmen İngiltere'ye dahi uğramayan bir set. İki diskte 34 kısa yer alıyor. Avrupa ülkelerindeki siteleri tek tek yoklayarak fiyatı uygun bir tanesini seçip edinebilirsiniz. Teneke kutuların daha zor bulunup fiyatlarının da astronomik olduğunu tekrar hatırlatayım.

2003 - Magical World of Winnie the Pooh Volume 1: All For One, One For All


1988 yapımı The New Adventures of Winnie the Pooh serisi, 4 sezon ve 50 bölüm boyunca sürdü. Bazı bölümler segmentlere ayrıldığı için aslında bölüm sayısı 82 olarak kabul edilebilir. Çizgi serinin derli toplu bir DVD baskısı hiç çıkmadı. Bunun yerine Winnie the Pooh isimli sayısız DVD piyasaya sürüldü ve her birine birbirinden alakasız isimler verildi. Dahası, alıp da inceleyene kadar içlerinde ne olduğunu bile anlamanın imkansız olduğu bu DVD'ler, çoğunlukla 1988 yapımı çizgi serinin bölümlerini içermelerine rağmen son derece karmaşık ve dağınık bir şekilde yayımlandıkları için takip etmesi de bir o kadar zor anlayacağınız(Daha önce yayınladığım bölümlerde bu DVD'lerin incelemelerini bulabilirsiniz). Şu an ilk volume'unu incelemekte olduğunuz Magical World of Winnie the Pooh DVD serisi toplam 8 volume'dan oluşuyor. Her birinde 4'er bölüm mevcut. Bu da tüm seti toplarsanız çizgi dizinin 32 bölümüne sahip olacağınız anlamına geliyor. Burada yer alan bölümler 2/1 "Friend, In Deed", 2/2 "Donkey for a Day", 5 "The Piglet Who Would Be King" ve 24/1 "Rabbit Marks the Spot". DVD ülkemizde piyasaya sürülmedi ve sadece yurtdışında satılıyor.

2003 - Magical World of Winnie the Pooh Volume 2: Little Things Mean A Lot


The New Adventures of Winne the Pooh serisinin bu sette toplanan bölümleri 8/2 "Monkey See, Monkey Do Better", 13/1 "Honey for a Bunny", 16 "The Wishing Bear" ve 36/2 "Eeyi Eeyi Eeyore". Ülkemizde üretilmeyen DVD'nin yurtdışında da stokları tükenmiş durumda. Ebay'de şansınızı deneyin.

2003 - Winnie the Pooh: Spookable Fun & Boo to You, Too!


Cadılar Bayramı temalı bu DVD'de de The New Adventures of Winnie the Pooh'nun 6 bölümü dışında yeni bir şey yok. Bölümlerin beşi, serinin normal sırasını takip ederken bir tanesi Cadılar Bayramı özel bölümü. Sırasıyla 14/2 "Things That Go Piglet in the Night", 28/2 "The Monster Frankenpooh", 32/1 "Pooh Moon", 34/2 "Rock-a-Bye Pooh Bear", 39 "A Knight to Remember" bölümlerinin yanı sıra "Boo to You Too! Winnie the Pooh" özel bölümünü içeren DVD sadece yurtdışında üretildi ve baskıları da çoktan tükendi. 3. parti satıcıları yoklayarak bir ihtimal bulabilirsiniz.

2003 - The Jungle Book's Jungle Cubs: Born to Be Wild


Ormanın Kitabı serisinin televizyon uyarlaması sadece 21 bölüm sürmüş bir 96 yapımı çizg filmdi. Seriye yönelik yayımlanmış tek DVD bu ve tek diskte sadece üç bölüm içeriyor. Bunlar 1 "A Night in the Wasteland", 2 "How the Panther Lost Its Roar" ve 6 "Red Dogs". Görüldüğü üzere almazsanız bir yanınızı eksik bırakacak bir DVD değil. Ülkemizde üretilmeyen film, yurtdışında hala satılıyor.

2003 - Magical World of Winnie the Pooh Volume 3: It's Playtime With Pooh


Bu sette toplanan bölümler 25/1 "Bubble Trouble", 35/1 "What's the Score, Pooh?", 38/1 "April Pooh" ve 46 "The Good, the Bad and the Tigger". Yukarıda ilk üç volume'u içeren box seti gördüğünüz DVD sadece yurtdışında üretildi ve her yerde tükenmiş vaziyette. Ebay'e bakın.

2003 - Magical World of Winnie the Pooh Volume 4: A Great Day of Discovery


Bu sette toplanan bölümler 9 "Babysitter Blues", 22/1 "Party Poohper", 26 "All's Well That Ends Wishing Well", 50/1 "Piglet's Poohetry". DVD'nin ulaşılabilirlik durumu önceki volume'lerle aynı. Yukarıda 4-6 volume'ları içeren box seti görüyorsunuz.

2004 - Around the World with Timon & Pumbaa


Aslan Kral serisinden spin-off olarak doğan Timon & Pumbaa çizgi filminin 6* bölümünü içeren DVD, ülkemizde de "Timon & Pumbaa ile Dünya'yı Dolaşın" adıyla piyasaya sürüldü. Sette bulunan bölümler "Boara Boara", "Yukon Con", "Saskatchewan Catch" ve "Brazil Nuts". Yurtdışı baskıları tükenmiş gözüken DVD, ilginçtir ki ülkemizde hala bulunabiliyor.

*Kartonetten
 
Winnie the Pooh özel bölümü gibi olan 3. bölümün ilk kısmı da burada son buluyor. Önümüzdeki bölümde daha çeşitli çizgi filmler yer alacak.

26 Nisan 2012 Perşembe

Roswell Season 1 İnceleme


Oyuncular: Shiri Appleby, Jason Behr, Katherine Heigl, Majandra Delfino, Brendan Fehr
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj: Fransızca
Altyazılar: Fransızca, İşitme engelliler için İngilizce
Bölge: 2
Görüntü: 1.78:1
Disk Sayısı: 6
Süre: 918 Dakika
Ekstralar: Sesli yorumlar, "Area 51" ve "Roswell High" yapım belgeselleri, silinmiş sahneler ve oyuncu seçimi klipleri, Sense Field'dan "Save Yourself" müzik videosu.

Buffy the Vampire Slayer, gençlik dizisi kavramına yepyeni bir soluk getirerek çok geçmeden kült sıfatına erişip geçtiğimiz onyıla damgasını vuran dizi olurken, peşinden pek çok takipçisini de getirmeyi başardı. Bugün TV'de yayınlanan gotik-fantastik dizilerin büyük kısmı, popüler fantazi edebiyatı kadar Buffy'den de etkilenip bir hayli ekmeğini yiyorlar. Roswell de onyılın sonuna doğru sahneye çıkarak Buffy'yle eş zamanlı olarak fantastik gençlik dizisi seven kitleyle buluştu.

Toplamda üç sezon süren dizi, başladığı yılki temposunu ne yazık ki ilerleyen sezonlarda sürdüremedi ve erkenden ekranlara veda etti. Ancak ilk sezon, dünya dışı varlıklarla içimizden karakterleri, liseli gençleri bir araya getirerek romantizm dozu bir hayli yüksek bir öyküyü, oldukça ilginç ve heyecanlı bir şekilde anlatmayı başarıyordu. Tıpkı Buffy'de olduğu gibi bu fantastik dünya dramın önüne geçmiyor ve dizi, bütün bu "yabancı" temasına karşın ayakları yere basan yapısını koruyordu. Hatta zaman zaman sıradan gençlik dizilerinden daha bunalımlı bir hal aldığını dahi söylemek mümkün.



Dizinin hikayesi ismini aldığı Roswell yöresinde geçiyor. Amerika'da yer alan Roswell ve 51. bölge, uzaylı kültürünün çıkış noktaları olarak biliniyor. UFO'ların inip kalktığı rivayet edilen, Amerikan hükümetinin burada gizli gizli uzaylı teknolojisini kullandığı da efsanelerin arasında olan oldukça ünlü bir bölge hem de. Roswell de hikayesini tam olarak bu noktadan hareketle izleyiciye sunuyor. Max, Michael ve Isabel 1947'de Roswell'e düşen UFO'dan sağ çıkan uzaylılar olarak kasabaya yerleşiyorlar. Nereden geldikleri ya da kim olduklarına dair en ufak bir fikirleri yok. Tek bildikleri şey, bu Dünya'da tamamen yalnız oldukları ve birbirlerine kenetlenmeleri gerektiği. Max ve Isabel, iyi bir ailenin yanına yerleşip mutlu bir çocukluk geçirirken, Michael için işler o kadar da iyi gitmiyor. Yıllar bu şekilde geçip giderken bir gün Max'in, aynı okula gittiği kızlardan birinin, Liz Parker'ın hayatını "sıradışı" biçimde kurtarması ve arkada görgü tanıkları bırakması, üçlünün hayatını sonsuza dek değiştiriyor. Kimliklerinin ifşa olması tehlikesiyle karşı karşıya gelen Max, Michael ve Isabel, mecburen sırlarını açıkladıkları Liz ve en yakın arkadaşı Maria'nın da yardımıyla meraklı gözleri savuşturmak ve eve dönüş yolunu bulmak için tehlikeli bir maceraya atılıyorlar. Max ve Liz'in arasındaki tarif edilmez çekim ise işlerin tuzu biberi oluyor.

Sadece Max ve Liz'in arasındaki romantizm sayesinde bile Buffy & Angel kimyasını anımsatan Roswell, yukarıda da belirttiğim üzere Buffy'nin başarısını yakalayamadı maalesef. İlk sezonda aldığı düşük ratingler, yapımcılar tarafından tam da bahsettiğim bu romantizmin yoğunluğuna bağlandı ve sezonun ikinci yarısından sonra ve ilerleyen sezonlarda daha bilim-kurgu ağırlıklı senaryolar yazılarak karakterlerin ilişkileri geri plana atıldı. Fakat bu bile hayranları tatmin etmeye yetmedi ve dizi ratinglerde düşüş yaşamayı sürdürdü. 2. sezonda yayından kaldırılan dizi, sonradan ikinci bir şans verilerek 3. sezonuyla geri döndü. Ancak aynı günde hemen Buffy'nin bittiği saatte yayına sokulmasına rağmen yine beklenen etki yakalanamadı.



Dizinin toplam 22 bölüm süren ilk sezonu, yukarıda gördüğünüz klasik plastik kutu içerisine toplanmış durumda. Diskler sayfa şeklinde kutunun içerisine yerleştirilmiş. Bu kutu, bir dönem tek başına satıldığı gibi üçleme box setin içerisine de aynen eklendi ve hala satılıyor. Her sezonun tek tek satıldığı DVD kutularıysa sonradan yenilendi. Amerikan baskılı setlerde ise tasarım dışında kapaklarda da değişime gidildi ve dizide yer alan diğer oyunculara nazaran Hollywood'da daha büyük bir şöhret yakalayan Katherine Heighl, satışları artırması umuduyla, diziyi taşıyan kişi Shiri Appleby olmasına rağmen anlamsız biçimde kapak tasarımlarında abartılı biçimde öne çıkarıldı. İngiltere baskılarında aynı uygulamanın gözlenmediği setin tüm bölgeleri ilgilendiren çok daha büyük bir problemi var.

DVD setin içerisine bölüm özetlerini veren bir adet kitapçık iliştirilmiş. Bu kitapçıkta sete dair kara haberi bizzat yapımcının yazdığı mektuptan alıyoruz. Dizide çalan lisanslı şarkıların telif haklarını ödemeleri halinde DVD'nin üretim maaliyetlerini karşılayamayacaklarını düşünen yapımcılar, çareyi tüm şarkıları bölümlerden tek tek çıkarıp tanınmamış isimleri bir stüdyoya kapatarak kayıt yaptırmakta bulmuşlar. Bestelenen bu yeni şarkılar, orijinalleriyle değiştirilmiş ve sahnelere yerleştirilmişler. Dolayısıyla diziyi DVD'den izlerken TV'de duyduğunuz şarkıların %95'ini duyamıyorsunuz. Geriye kalan şarkılarsa bölümün içerisinde karakterler mırıldandığı ya da sahneye çıkıp söylediği için yapımcıların mecburen saklamak zorunda kaldığı parçalar. Bir de Dido'nun diziye damgasını vuran jenerik müziği Here With Me'ye dokunmaya cesaret edememişler neyse ki. Roswell hayranlarının bu satırları okurken tüylerinin diken diken olduğunu tahmin edebiliyorum. Maalesef bu yeni ve sıradan şarkılar çoğu sahneyi baltalıyor ve büyüsünü kaybetmesine sebep oluyor. Böylesi çarpık bir ticari karar, dizi sektöründe eşine az rastlanır bir örnek. Tabii bu dediklerim daha ziyade dizinin hayranlarını ilgilendiriyor zira diziye yabancı büyük bir kesimin herhangi bir rahatsızlık duyacağını sanmıyorum.



DVD'nin menülerinde geçiş efektleri kullanılması ve arkaya müzik eklenmesi hoş detaylardan. Görüntü kalitesi oldukça iyi. Sesler mükemmel olmasa da rahatsız edici bir unsur yok. İşitme engelliler için İngilizce seçeneği, fazla dikkat dağıtıcı detay barındırmaksızın bekleneni karşılıyor.

Türkiye'de hiç üretilmeyen dizinin bu vakitten sonra DVD'lerinin üretilmeyeceğine emin olabilirsiniz. Eğer bir mucize olur da ileride bir Blu-ray baskısı çıkarsa ve hele ki orijinal müzikleri de içerirse, belki bir ihtimal ülkemize de gelmesini umut edebiliriz ancak bu şimdilik çok çok uzak bir ihtimal ve uzunca bir süre tek seçeneğimiz bu DVD'ler olacak gibi görünüyor. 

Puanlar
Set: 5/10
Dizi: 8/10
Değer mi?
Dünya dışı yaşama ve UFO komplo teorilerine ilgi duyanlar için ilgi çekici bir dizi. Gençlik dizilerinden hoşlanıyorsanız bu iki türün karışımı daha da eğlenceli bir seyirlik olacaktır. Fiyatı ve teknik unsurlarıyla ideal bir set olan Roswell, orijinal müziklerini içermemesi sebebiyle can sıkıyor. Diziyi daha önceden izlemeyenler pek bir şey fark etmeyecekleri için problem olmayacaktır. Dizinin hayranları için ise daha iyi bir alternatif şimdilik yok.

21 Nisan 2012 Cumartesi

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 2 - 5

2. bölümün son kısmına geldik. Böylece 2012 yılına kadar uzanarak neredeyse tüm devam filmlerinin üzerinden geçmiş olacağız. Neredeyse diyorum çünkü listenin eksiksiz olmayacağını baştan belirtmiştim. Bunun sebebi gerçekten hiçbir koleksiyon değeri olmayan filmleri buraya eklememiş olmam. Sadece ticari amaçlı üretilen ve eski filmlerin kırpılıp birbirine eklenmesiyle oluşturulan DVD'leri(örneğin Disney Princess serisinin aşağıda yer almayan bölümleri) bilerek es geçtim. Geriye kalanların sonuncularını da inceleyerek aradan çıkarıyoruz.

1-2. Bölüm
1-3. Bölüm
1-4. Bölüm
1-5. Bölüm
2-1. Bölüm
2-2. Bölüm
2-3. Bölüm

2005 - Kronk's New Groove


2000 yapımı filmi kaldığı yerden devam ettiren doğrudan videoya devam filmimiz, eleştirmenlerden ve imparatorun hayranlarından pek yüz bulamamıştı. Hatırlarsanız ilk filmin de müthiş bir getiri sağlayamadığından bahsetmiştim. Ülkemizde Şaşkın İmparator 2: Şaşkın Kronk adıyla piyasaya sürülen film de bu geleneği devam ettirdi. 2005 yılından beri raflarda dolaşan filmin stokları dünyada sürse de ülkemizde bitti denebilir. Çok nadiren stok tutmuş dükkanlarda ve açık artırma sitelerinde bulabilirsiniz ancak nefesinizi fazla tutmayın.

2006 - Bambi II


Hem gösterime girdiği yıl sinemalarda, hem de ev sinemasına sürüldüğünde büyük başarı elde eden filme dair söylenebilecek her şeyi Bambi başlığında bulabilirsiniz. Filmin DVD ve BD'leri her yerde bulunuyor.

2006 - Lilo Leroy & Stitch


Lilo & Stitch filminden Spin-off olarak doğan Stitch! The Movie'nin devamı diyebileceğimiz Leroy & Stitch, aynı zamanda hem Lilo & Stitch: The Series televizyon serisini, hem de tüm seriyi noktalayan film oldu. Televizyonda yayınlanan ve de DVD olarak piyasaya sürülen film, televizyon serisinin 65. ve son bölümü Link'i de içeriyor. Yurtdışı baskıları süren filmin DVD'si ülkemizde de bazı mağazalarda hala satılıyor.

2006 - Brother Bear 2



Doğrudan videoya filmi Ayı Kardeş 2'nin DVD'si dünyayla aynı anda ülkemizde de piyasaya sürüldü. Yabancı sitelerde kolaylıkla bulunabilen filmin ülkemizdeki stokları tükenmiş görünüyor. Bazı online sitelerde var gözüküyor ancak online alışveriş sitelerinin stoklarını yeterince kontrol etmeyip bu gibi yanılgılara sebebiyet vermesi sık sık rastlanır oldu. İyice kontrol etmekte yarar var.

2006 - The Fox and the Hound 2


Ülkemize uğramayan filmin yine ülkemize uğramayan midquel'i olan Fox and the Hound 2, orijinal yapımın hayranlarınca beğenilmeyen bir eğreti film. Doğrudan videoya sürülen filmin DVD'si, 2006'dan beri yabancı sitelerde temin edilebilir durumda. Blu-ray olarak ise mayıs ayında 2. bölgeye teşrif edecek.

2007 - Cinderella III: A Twist in Time


Karmaşık hikaye örgüsü sayesinde ilk filmin devamı gibi olmasına rağmen ikinci filmden de karakterler barındıran film, doğrudan videoya sürüldü. Büyük övgülerle karşılanmamasına rağmen, Cinderella hayranlarının hışmına uğrayan ikinci filme göre daha olumlu tepkiler aldığını söyleyebiliriz. 2007 yılında ülkemizde ilk filmle birlikte double ve tek diskli setler halinde piyasaya sürülen film çabucak tükendi. Yabancı baskıları da tükenen filmi Ebay'den edinebilir ya da yıl sonuna doğru çıkacak yeni baskıları bekleyebilirsiniz.

2007 - Disney Princess Enchanted Tales: Follow Your Dreams


Doğrudan videoya filmi Follow Your Dreams, iki Disney prensesi: Uyuyan Güzel'den Aurora ve Aladdin'den Prenses Jasmine'in iki yeni hikayesini içeriyor. Toplamda bir saati dahi zor bulan bu iki film, ne hikayeleriyle başınızı döndürüyor, ne de animasyonlarıyla göz dolduruyor. Yaş seviyesi olarak 6 ve aşağısını hedef alan filmlerin sadece kız çocuklarına hitap etmesi de şaşırtıcı değil. "Disney Princess", Disney'in uzun yıllardır kızlara yönelik oyuncaklar, oyunlar, şarkılar ve içi boş DVD'ler üretmek yoluyla para kazanmak amacıyla oluşturduğu bir tema. Follow Your Dreams öncesinde de bu tema altında başka DVD'ler piyasaya sürülmüştü. Çoğunlukla klasik Disney yapımlarından kırpılmış görüntülerin saçma sapan ve tahammülü zor efektlerle süslenmiş hallerini içeren bu DVD'ler, ekstradan bir iki eski Aladdin ve Küçük Denizkızı çizgi filmi bölümü barındırıyorlardı ancak onları tanıtmaya gerek görmedim. Follow Your Dreams'i eklememin tek sebebi, içerisinde bulunan filmlerin en azından yeni oluşları. Koleksiyonunuzun en nadide parçası olmayacağı aşikar. Ancak yine de almak isterseniz filmin DVD'si yabancı sitelerde rahatlıkla bulunuyor.

2008 - The Little Mermaid: Ariel's Beginning


İlk filmin öncesini anlatan Ariel's Beginning, bizde de Ariel Başlıyor ismiyle yayımlanmıştı. Çok hızlı satıp tüm dünyada tükenen film bugün çok zor bulunuyor ve yabancı sitelerde fiyatı 90 ila 150 TL gibi geniş bir aralıkta geziniyor. Animasyonlarıyla beğeni toplayan film, 2009'dan beri moratoryumda ve 2013'ün sonuna dek de kasada kalmaya devam edecek.

Bu arada çok önemli bir notu da paylaşmaya gerek duyuyorum: The Little Mermaid serisi çok talep edildiği ve talebi karşılayamayan sınırlı sayıda üretildiği için en çok korsan baskısı üretilen Disney filmi. Ebay'de karşılaşacağınız filmlerin %80'inin orijinalinden kolay kolay ayırt edilemeyen, bandrollü, kutulu, kitapçıklı jelatinli korsan filmler olduğunu aklınızda bulundurun.

2008 - Tinker Bell


Bilgisayar animasyonu olarak yeniden hayat bulan Tinker Bell, bu kez Peter Pan'den bağımsız olarak kendi hikayesiyle beyaz perdede arz-ı endam etmişti. Gişede ve ev sineması satışlarında beklentilerin üzerine çıkmayı başaran yapım, peşinden de bir dizi devam filmini getirdi, bir kısmıysa izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. 2008 yılında ülkemizde de hem tekli, hem de Peter Pan filmlerinin yanına katılarak üçleme DVD set olarak piyasaya sürülen filmin BD baskısıysa biraz gecikmeli olarak ancak 2010 yılında çıkabildi. Her iki baskı da hala her yerde bulunabiliyor. Film, bu hafta içinde devam filmleriyle birlikte özel bir set olarak ülkemizde yeniden piyasaya sürüldü.

2009 - Tinker Bell and the Lost Treasure


Önceki Tinker Bell'in hikayesini kaldığı yerden devam ettiren film, yine bilgisayar animasyonu olarak çekildi. Disney'e getiri bakımından önceki gibi iyi bir iş çıkaran film, hem DVD hem de BD olarak piyasaya sürüldü ve ülkemizde de "Kayıp Hazine" ismiyle satılmaya devam ediyor.

2010 - Tinker Bell and the Great Fairy Rescue


İkinci Tinker Bell devam filmi olan "Peri Kurtaran", DVD ve BD olarak her yerden temin edilebiliyor.

 2012 - Pixie Hollow Games


Sadece yarım saat uzunluğundaki bu film, pek çok ülkede yayımlanma fırsatı bulamadan Türkiye'ye gelmeyi başardı. Tinker Bell serisinin esas devam filmlerinden sayılmayan yapım, Disney Channel'da yayınlandıktan sonra Almanya DVD piyasasına yakın zaman önce sürüldü. Ülkemizdeyse çok daha yeni bir set. Ancak filmi sadece önceki üç filmle birlikte paketlenen üçleme + bonus film setiyle almak mümkün. Dolayısıyla sadece eğer elinizde hiç Tinker Bell filmi yoksa alabileceğiniz bir film. Aksi halde değerinin üstünde para ödeyerek elinizde aynı filmlerden ikişer tane olması kaçınılmaz. Koleksiyonunuzun ender parçalarından olmayacağı için almazsanız çok bir şey kaybetmezsiniz.

Serinin 2012'de 4. tam uzunlukta Tinker Bell filmi Secret of the Wings ile devam edeceğini de belirtelim. Pixie Hollow Games, bu BD baskısının içerisinde de yine bonus film olarak sunulacak.

Tinker Bell serisiyle dosyamızın 2. sayfasını da kapatmış bulunuyoruz. Ancak hala bitmedi! Sırada rehberimizin en karışık bölümlerinden biri var. Bu kez televizyonlarda yayınlanan Disney kısaları ve çizgi film serilerini mercek altına alacağız. Tekrar görüşmek üzere.

13 Nisan 2012 Cuma

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 2 - 4

 
2. bölüme hız kesmeden devam ediyoruz. 2004 - 2005 yılları arasında gezineceğimiz bu kısımla birlikte devam filmleri koleksiyonumuzu bir hayli genişletmiş olacağız. Önceki bölümlere ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

1-1. Bölüm
1-2. Bölüm
1-3. Bölüm
1-4. Bölüm
1-5. Bölüm
2-1. Bölüm
2-2. Bölüm
2-3. Bölüm 

2004 - Teacher's Pet


Yeni nesil çizgi filmlerdekine benzeyen detay yoksunu animasyonları sebebiyle bir hayli eleştirilen Teacher's Pet, eleştirmenlere kendini beğendirse bile izleyicilerden yüz bulmadı ve gişede tam anlamıyla patladı. Ülkemize hiçbir şekilde uğramayan filmin yurtdışı baskıları da tabii ki tükendi ve bulması çok zor hale geldi.

2004 - The Lion King 1½


Bazı ülkelerde ve bizde de The Lion King 3: Hakuna Matata olarak bilinen yapım, üzülerek belirtmeliyim ki aslında serinin üçüncü filmi değil. Üzülerek diyorum çünkü Aslan Kral hayranlarının hikayenin devam etmesini istediği yıllardır bilinen bir durum. Oysaki bu film, ilk Aslan Kral filmine bir prequel olma özelliği taşıyor. Doğrudan video piyasasına sürülen film, geçtiğimiz yıl sonuna kadar moratoryumdaydı. İlk filmin Pırlanta edisyonunun peşine takılıp kasadan çıkan devam filmi de DVD olarak yıl sonunda piyasaya sürüldü. BD baskısı kısa bir süreliğine sadece üçleme setlere özel olan film, geçtiğimiz haftalarda tek başına BD olarak da satışa sunuldu.

2004 - Winnie the Pooh: Springtime With Roo


Tavşan karakterini öne çıkarıp Paskalya Bayramı etrafında dolaşan hikayesiyle Roo ile Bahar Zamanı, doğrudan videoya filmi. Kötü denemeyecek bir senaryoya sahip filmin DVD'si 2004 yılından beri stoklarını korumayı başardı. Ta ki geçtiğimiz yılbaşına kadar. Ülkemizdeki stokları tükenen yapım şu sıralar sadece mağaza raflarında kalan sayılı DVD'siyle mevcut. Bir diğer alternatifiniz ise önümüzdeki hafta piyasaya sürülecek olan 5 diskli Winnie the Pooh setini almak olabilir. Ayrıntılı bilgiyi Piglet's Big Movie başlığında bulabilirsiniz. Yurtdışındaki stokları henüz devam eden film, The New Adventures of Winnie the Pooh serisinin 13/1. "Honey for a Bunny" ve 13/2. "Trap as Trap Can" bölümlerini de içeriyor.

Güncelleme: 5 diskli Pooh setiyle birlikte filmin tek başına DVD stokları da yenilenip yeniden raflara sürüldü.

2004 - Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers


Alexandre Dumas'nın meşhur Üç Silahşörler romanının Disney uyarlaması olan yapım, isminden de belli olduğu üzere Mickey, Donald ve Goofy'yi başrole oturtuyor. Disney'in süper üçlüsü de diyebileceğimiz kahramanlar, bu eğlenceli filmde de bir hayli enerjik ve komikler. Pek olumlu eleştiriler almamakla birlikte filmin, Disney evreninin önemli parçalarından biri olduğu şüphesiz. Doğrudan videoya yapımı olan film bizde piyasaya sürülmedi. Yabancı sitelerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

2004 - Mickey's Twice Upon A Christmas


Once Upon A Christmas'ın devamı da diyebileceğimiz bu doğrudan videoya film, aynı zamanda ilk bilgisayar animasyonlu Mickey filmi. Klasik çizime alışan gözlerimiz bunu ilk başta yadırgıyor. Sonralarıysa alışıyor ve bir daha asla elle çizilmiş animasyon seyretmek istemiyorsunuz... diyemeyeceğim tabii. Açıkçası bilgisayar animasyonu olarak yaratılan çoğu Disney yapımı(Bkz. Mickey Clubhouse serisi) son derece vasat ve değersiz şeyler. Ancak burada aynı şey söz konusu değil. Elbette el çiziminin yerini hiçbir şey tutamaz ama Twice Upon A Christmas(ülkemizdeki adı Mickey'den Yılbaşı Hikayeleri)'ın animasyonları göz yormuyor ve gayet izlenebilir durumdalar. Filmin DVD'sinin ülkemizde ve yurt dışında periyodik aralıklarla yeniden üretildiğini ve şu anda da her yerde mevcut olduğunu ekleyeyim. Yukarıda diğer yılbaşı filmleriyle çıkan koleksiyon setini görüyorsunuz.

2005 - Mulan II


İlk filmin kaldığı yerden devam ettiği doğrudan videoya filmi, çoğularınca gereksiz bir devam filmi olarak görülüyor. Mushu'yu bu kez Eddie Murphy'nin seslendirmemesi Mulan II'nin bir başka olumsuz yönü. Filmin DVD'si ülkemizde ve yurtdışında hala stoklarını korumakla birlikte ülkemizdeki stoğun yenilenmemesi halinde seneye çıkabileceğini pek sanmıyorum.

2005 - Pooh's Heffalump Movie


Winnie the Pooh serisinin sinemalarda gösterilen bölümlerinden biri olan Minik Fil Heffalump, anavatanı ABD'de hüsran yaşarken dünya çapında büyük oranda beğenilip izlendiği için gişede batmaktan kurtuldu. Aynı yıl DVD piyasasına sürülen filmin ülkemizde ve yurtdışında stokları devam ediyor. Dilerseniz tek başına alabileceğiniz filmi, gelecek hafta ülkemize özel olarak çıkacak Winnie the Pooh koleksiyonunda da bulabilirsiniz.

2005 - Tarzan II



Doğrudan videoya filmi Tarzan II'nin hikayesi ilk filmin öncesinde geçiyor. 2005 yılında tekli ve ilk filmle birleşik 2 DVD'li baskılarıyla piyasaya sürülen film uzun zaman önce tükendi. Yurtdışı baskılarıysa tekli veya üçleme set halinde her yerde olmasa dahi fazla zorlanmadan bulunuyor.

2005 - Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch


İlk filmin gerçek devam filmi sayılan Stitch Has a Glitch'in hikayesi önceki doğrudan videoya filminin de öncesinde ve ilk filmin kaldığı noktada geçiyor. Ülkemizde ve dünyada 2005 yılından beri satılan filmi her yerde bulmak mümkün.

2005 - Pooh's Heffalump Halloween Movie


Doğrudan videoya filmi Heffalump Movie'nin devamı niteliğindeki film, yine doğrudan videoya sürüldü. Tamamen yeni materyalden oluşmayan filmin üçte birlik kısmı 1996 yapımı Boo to You Too! Winnie the Pooh adlı, The New Adventures of Winnie the Pooh serisinden türeyen, kısa Cadılar Bayramı özel televizyon bölümünü içeriyor. Eski ve yeni görüntülerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan filmin 2005 yılında piyasaya sürülen DVD baskısı hiçbir yerde bulunmuyor. Ebay'de de sadece Avustralyalı satıcıların elinde gözüken filmin bu baskılarının 4. bölge olmaları sebebiyle ülkemizdeki DVD ve BD player'larda oynayacağı garantisini veremiyorum.

Önümüzdeki bölüm, 2. bölümün sonu olacak ve devam filmleri sayfamızı da kapatmış olacağız. Görüşmek üzere...

6 Nisan 2012 Cuma

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 2 - 3


Bu bölümde inceleyeceğimiz DVD'lerin çoğu, tesadüf eseri Disney'in pek iş yapmayan filmlerinden oluştu. Biri hariç hepsi devam filmi ve tamamına yakını Türkiye'de bulunmuyor. 2002-2003 yılları arasına düşen filmlerin hiçbirinin Blu-ray baskısının olmayışı da bir başka ortak yönleri. Yine önceki bölümlerin linklerini ekledim.
1-1. Bölüm
1-2. Bölüm
1-3. Bölüm
1-4. Bölüm
1-5. Bölüm
2-1. Bölüm
2-2. Bölüm

 2002 - The Hunchback of Notre Dame II


 Bir başka sevimsiz devam filmi daha. İlk filmin yanına yaklaşmak şöyle dursun, kötü senaryosu, daha da kötü animasyonları ve akılda kalıcı olmaktan uzak şarkılarıyla Notre Dame'in Kamburu 2, sadece para amaçlı yapılmış gibi duran bir film. İşin ilginci orijinal filmin seslendirme sanatçılarının da bu filmde yer almayı kabul etmiş olmaları. Ülkemizde bulunmayan filmin DVD'leri yurtdışında hala satışta.

2002 - Tarzan & Jane


The Legend of Tarzan isimli televizyon serisi için çekilen ancak yayınlanmadan kalan üç bölümün toparlanıp film haline getirilmesinden ibaret Tarzan & Jane, ülkemizde yayımlanmayan, yurtdışında da doğrudan videoya sürülen bir yapım. Filmle alakası olmaması sebebiyle hiç beğenilmeyen filmin DVD'leri yabancı sitelerde kolaylıkla bulunabiliyor. Yukarıda üçlemenin diğer filmleriyle birleştirilmiş baskısına bakmaktasınız.

2002 - Mickey's House of Villains


House of Mouse çizgi dizisinin ikinci doğrudan videoya filmi olan House of Villains, bir hikayesi varmış gibi gözükmesine rağmen aslında 8 adet eski Mickey kısasının bir araya toplanmasıyla oluşturulmuş bir set. Bu kısaların bir kısmı ilk renkli Mickey Mouse yapıtlarına kadar uzanırken, geriye kalanları daha yakın tarihli House of Mouse'un seçmece bölümlerinden oluşuyor. Esas House of Villains hikayesiyse ana filmin çok az bir kısmını kapsıyor. Sette bulunan kısalardan üçü dışındakilere sadece bu DVD'yle ulaşabildiğimiz için almak isteyebilirsiniz. Lakin DVD ülkemizde çıkmadığı gibi yurtdışında da bulması çok çok zor.

2003 - 101 Dalmatians II: Patch's London Adventure


1961 yapımı filmin 2003 yapımı devamı Patch'in Londra Macerası, en son 2008 yılında ilk filmin Platinum baskısıyla birlikte özel versiyon olarak piyasaya sürülmüş, sonra da moratoryuma gitmişti. An itibarıyla stokları ülkemiz dahil her yerde tükenmiş durumda olan filmi uzak bir gelecekte almak istemiyorsanız Ebay satıcılarına işiniz düştü demektir.

2003 - The Jungle Book 2


Sadece DVD olarak piyasaya çıkacakken son anda sinemalara uğrayan ikinci Ormanın Kitabı filmi, animasyon kalitesi ve düzgün bir konudan yoksun oluşuyla ilk filmi aratıyor. Açıkçası bugünlerde filmin DVD'si de kendini aratıyor zira yeni bir baskısına ulaşmak çölde kutup ayısı tarafından öpülmekten daha zor. Yine tek çareniz Ebay.

2003 - Piglet's Big Movie


Winnie the Pooh yan karakterlerinin sahneyi devraldığı filmlerin ikincisi olan Piglet'in Büyük Filmi(Ülkemizde sadece Piglet adıyla biliniyor), adından rahatlıkla anlaşılacağı üzere Piglet'i öne çıkarıyor. Gişede Tigger'ın yarısı kadar iş yapan film hakkındaki yorumlar da orta karar düzeyde. Ülkemizdeki tüm baskıları yakın zamana kadar tükenmiş olan film, yepyeni bir Winnie the Pooh setiyle bu ay yeniden raflara sürülmeye hazırlanıyor. Roo ile Bahar Zamanı, Kaplan Tigger, Minik Fil Heffalump, Piglet's Big Movie ve Winnie the Pooh'nun Maceraları olmak üzere toplam 5 filmi içeren set, son derece uygun fiyatıyla(Yaklaşık 55 TL) olduğu kadar, başka türlü piyasada bulunmayan Piglet'in filmini içeriyor oluşuyla da kaçırılmaması gereken bir toparlama. İlk Winnie the Pooh filminin de sette yer alması ise ayrı bir hoşluk.

2003 - Atlantis: Milo's Return


İlk filmin ardından Team Atlantis isimli bir çizgi dizinin ekranlarda boy göstermesi planlanırken bu fikir iptal edildi ve çizilen ilk üç bölüm, Atlantis'in devam filmi olarak doğrudan videoya sürüldü. Zaten orijinali de pek beğenilmeyen filmin bu zoraki devam filmi tahmin edersiniz ki büyük bir coşkuyla karşılanmadı. Ülkemizde üretilmeyen filmin DVD'si yurtdışında satılıyor.

2003 - Stitch! The Movie


İlk filmin devamı olmaktan çok Lilo & Stitch: The Series(Ayrıntılı bilgiyi ileriki bölümlerde bulabilirsiniz) çizgi dizisine arka hikaye olma görevi gören film, ülkemizde de 2008 yılında piyasaya sürüldü. Henüz stokların devam ettiği filmi bu yıl içinde almayanlar seneye yabancı sitelerde koşturmak zorunda kalabilirler.

2003 - Recess: Taking the Fifth Grade


Recess serisinin 3. doğrudan videoya filmi Taking the Fifth Grade, karakterlerin okul hayatını noktalayarak televizyon serisinin de finali olma vazifesi görüyor. Ülkemizde üretilmeyen filmin ABD dışındaki tüm baskıları da tükenmiş durumda. Ebay satıcılarında dahi şansınız yaver gitmeyebilir.

2003 - Recess: All Growed Down


Önceki Recess filmiyle aynı anda piyasaya sürülen ve Recess serisinin kapanışını yapan film, televizyon serisinin karakterlerini yuva döneminde resmederek bir Prequel olma işine soyunuyor. Yine ülkemize uğramayan filmin tüm stokları erimiş ve sadece ABD'de mevcut hale gelmiş durumda. An itibarıyla Ebay'de de bulabilmek pek mümkün değil.

Bir bölüm daha son buldu. Devam filmlerinin izini bir sonraki bölümde sürmeye devam edeceğiz. O zamana dek koleksiyonunuzun genişlemesi dileğiyle...