Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



21 Ocak 2012 Cumartesi

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 1 - 1

Bu bölümde Dizi DVD'nin profilinde uzun süredir yazan, fakat bir türlü gerçekleşmeyen özel dosyalardan birini nihayet sizlerle paylaşacağım. Film koleksiyonu yapmak zor iş. Hele ki belli temalarda ve çok fazla sayıda parçadan bir araya gelen koleksiyonlar, arşivciler için epeyce zaman ve para sarf etmelerini gerektiren bir hobi. Üretimi yaygın biçimde gerçekleşmiyorsa durum daha da vahim. Pokemon animesi buna örnek gösterilebilir mesela. Bu çizgi filmin DVD'lerini toplamak o kadar zor ki, maddi imkanınız olsa dahi coğrafi konumunuz ya da en başta sabrınız buna müsait olmayabilir. On yıllardır devam eden İngiliz televizyon dizisi Doctor Who bir başka örnek. Sinema filmi dahil tüm bölümleri toparlamaya çalışmak için çok çok çılgın ve azimli olmalısınız. Bir kere, bu tarz bir işe giriştiğinizde hemen damdan düşer gibi alışveriş yapamıyorsunuz. Öncelikle çok uzun ve meşakkatli bir araştırma yapmak gerekiyor. Bakalım bütün bölümler ev sineması formatında yayımlanmış mı? Yayımlanmışsa tüm bölgelerde(Kuzey Amerika, Avrupa, Asya vs.) bulunabiliyor mu? Baskıları tükenmiş mi yoksa üretim devam ediyor mu? Hangi setin içinde hangi bölümler var?... Bunları iyice analiz etmeden kendinizi ortalara atarsanız elinizde çok da sağlıklı toparlanmamış, belki de birbirinin aynı içeriğe sahip setler birikecektir.

Gelelim bu uzun girizgahı yapmamın sebebine. Başlıktan da anlamış olacağınız üzere bugünkü dosyamızda en az yukarıda bahsettiğim setler kadar zor bir koleksiyona, Disney filmlerine eğileceğiz. Bu dosyada ağırlıklı olarak DVD formatında bir koleksiyonun yollarını anlatacağım çünkü Disney filmlerinin piyasada en çok DVD filmleri, ardından VHS kasetleri ve Blu-ray baskıları, ülkemizi de düşünürsek son olarak VCD baskıları yer alıyor. Ancak VHS artık tarih öncesi bir format olduğu, VCD'nin de koleksiyona değer bir format olmaması sebebiyle burada sadece DVD ve Blu-ray(BD) rehberi bulacaksınız. Bölge kodu olarak ülkemizin de içinde yer aldığı 2. bölgeyi gözeteceğim. Bir iki istisna hariç ki onları yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Rehberde öncelikli olarak Disney animasyon filmleri, kısıtlı olarak da animasyon-live action karışımı filmler, tam uzunlukta sinema filmleri, Disney TV serileri ve klasik Disney kısaları yer alacak. Çok keyifli ve ülkemizde hiç değinilmemiş, muhtemelen az sayıda koleksiyonerin ilgileneceği bir yazı olacağını düşünüyorum. Yeterince açıklama yaptığımıza göre başlayalım mı?

1937 - Snow White and the Seven Dwarfs


Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler olarak bildiğimiz bu klasik öykünün 1937 yılında Disney tarafından vizyona sokulan animasyonu bugün şirketin en bilinen, en sevilen ve en çok kazandıran yapımlarından biri. Aynı zamanda da koleksiyonun en zor bulunan parçalarından biri. Disney'in Snow White'tan daha çok değer verdiği bir film yok zira film, şirketin Platinum ve Diamond-ülkemizde Pırlanta olarak sunuldu- Edition serilerinin her ikisine de eklenen nadir filmlerden. Üstelik ikisinde de ilk eklenen yapım. Platinum ve Diamond seriler, Disney'in sınırlı sayıda filmini iyice elden geçirerek bolca ekstra yenilikle piyasaya sürdüğü özel baskılar. Platinum serinin üretimi 2001'de başlayıp 2009'da son buldu. Diamond baskılar 2009 yılında üretime kondu ve 2016 yılına kadar devam edecek. Snow White'ın her iki baskısı da şu an moratoryumda. Yani üretimi durduruldu ve Disney Kasası'na kaldırıldı. Disney, filmlerini belli aralıklarla kasaya koyarak uzun yıllar üretimi durdurup talep oranının artmasını sağlayan bir firma. Dediğim gibi şu an iki set de kasada olduğundan bulması hayli zor. Ancak imkansız değil. Ülkemizde baskılar çoktan tükendi ancak Amazon ve Ebay'de ikinci parti satıcılarda bir hayli pahalı(yaklaşık 90 TL) olsa da hala bulunuyor. 2 Diskli Platinum DVD baskı veya 2 Blu-ray + 1 DVD'den meydana gelen Diamond baskıları edinebilirsiniz. Dilerseniz Tangled filmiyle aynı kutuya yerleştirilmiş fiyatı çok daha uygun bir baskısı da halen satışta ancak Snow White'ın ekstra diskinin sette yer almadığını belirtelim.

1940 - Pinocchio


2009 yılında Platinum versiyonu yayımlanan ve geçtiğimiz nisan sonunda moratoryuma giren Pinokyo'nun ülkemizdeki tüm baskıları mayısı bile göremeden tükendi. Yurt dışı baskıları ise Amazon ve Ebay üzerinde stok tutan satıcılar sayesinde hala ulaşılabilir durumda. DVD versiyonu 60 ila 75 TL arasında bir fiyata satılırken, 2 BD veya 2 Blu-ray + 1 DVD'den oluşan kombo paketlerse 90 TL'den aşağı pek bulunmuyor. Disney'in bundan 3 yıl önce yayımladığı basın bildirisinde Dimaond baskısının da çıkarılacağı söylenen filmin henüz bu versiyonu piyasaya sürülmedi. Platinum seride çıkan son film olduğu düşünülürse Diamond Edition serisinin kapanışı da Pinokyo ile yapılabilir. Bu da en az 3 yıl daha yeni bir Pinokyo DVD/BD versiyonu beklememek gerektiği olarak yorumlanabilir. Eğer şu an satın almak istemiyorum ve Pırlanta baskıları bekleyeceğim diyorsanız bu uzun bekleyişi göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

1940 - Fantasia


Walt Disney Animasyon klasiklerinin üçüncüsü sayılan Fantasia da Nisan 2011'de kasaya kaldırıldı ve üretimi durduruldu. Ne var ki hem ülkemizde, hem de yurt dışında stoklar tükenmediği için hala her yerde satılıyor. Piyasada dolaşan 2010 seri Özel Versiyon baskılar, elden geçirilip yenilenmiş filmi içeriyorlar. Ülkemizde tek diskli DVD ve BD baskıları bulunan filmi dilerseniz yurt dışında 2 BD'li olarak veya Fantasia 2000 ile birleştirilmiş şekliyle satın alabilirsiniz. Filmin ülkemizdeki fiyatı şu an için DVD 20, BD ise 45 TL.

1941 - Dumbo


2010 yılında 70. yıl özel versiyonu piyasaya sürülen Dumbo'nun 1 DVD veya 2 BD'li-sadece yurtdışında- baskıları hali hazırda üretimde. Ülkemizde DVD'si 10 TL gibi gayet uygun fiyattan satılan filmin BD baskısıysa 45 TL gibi hayli tuzlu bir fiyata sahip. İki şekilde de kaçırmamanızı ve hemen bir tane kenarı koymanızı tavsiye ediyorum.

1942 - Bambi


2011 yılı içerisinde Diamond baskıya kavuşan filmin ülkemizde ve yurtdışında üretimi devam ediyor. DVD ve BD baskıları bulunan filmin aynı zamanda Bambi 2 filmiyle birleştirilmiş bir DVD seti de mevcut. Ancak bazı sitelerde filmleri tek tek almak daha ucuza geldiği için fiyatları karşılaştırmanızda yarar var. Nisan 2012'de Disney Kasası'na kaldırılacak olan filmin baskıları, takip eden aylarda da kolay kolay tükenmeyecektir. Koleksiyona katma vaktini bu süreci göz önünde bulundurarak belirleyebilir, dilerseniz bütçenizi daha acil setlere yönlendirebilirsiniz.

1942 - Saludos Amigos


Live action ve animasyon karışımı Saludos Amigos, Disney'in 6. klasiği olmasının yanında sadece 42 dakika uzunluğunda. Şirketin en sevilen yapımlarından biri olduğu söylenemese de Disney severlerin, filmde yer alan Donald ve Goofy gibi karakterlerin de etkisiyle saygı duyduğu bir film. Ülkemize hiç uğramamış olan filmin yurt dışında da sadece DVD baskıları mevcut. Stoklarda hala mevcut olan film 4£(yaklaşık 15 TL) gibi cüzzi bir fiyata edinilebiliyor.

1944 - The Three Caballeros


Bizde Üç Kafadar adıyla satışa sunulan film bir başka live action-animasyon kırması. Donald Duck'ın başrolde olduğu filmin sadece DVD baskısı yayımlandı ve hala stoklarda mevcut.

1946 - Make Mine Music


Disney'in üvey evlat muamelesi gören yapımları listesinde üst sıralarda yer alan Make Mine Music, 10 adet kısa çizgi filmin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir film. Ülkemize hiç uğramayan, yurtdışında da kısıtlı bir bölgede piyasaya sürülen film Avrupa izleyicisinden her nedense yıllardır esirgendi. 1. bölgede çıkan baskının da hakkıyla yayımlandığı söylenemez. The Martins and the Coys adlı çizgi film, silah ve şiddet içermesi sebebiyle çocuklara uygun olmadığı düşünülerek DVD baskısına yerleştirilmedi. 2. bölge olarak Ebay üzerinde sadece Hollanda baskılarını ya da İskandinav web sitelerindeki versiyonları yaklaşık 100 TL'ye edinebileceğiniz filmin bu baskıları, ABD versiyonundan farklı olarak herhangi bir sansür içermeyişiyle en azından filmin hakkını veriyor. DVD'de yer alan filmler sırayla: The Martins and the Coys, Blue Bayou, All the Cats Join In, Without You, Casey at the Bat, Two Silhouettes, Peter and The Wolf, After You've Gone, Johnny Fedora and Alice Blue Bonnet, The Whale Who Wanted to Sing at the Met.

1947 - Fun and Fancy Free


Bongo ve Mickey and the Beanstalk adlı iki çizgi filmden meydana gelen yapım, ülkemizde satışa sunulmadı ancak 2. bölge İngiltere baskısı hala piyasada mevcut. "Disney Animasyon Klasikleri Serisi Bölüm 1: Mickey ile Fasulye Sırığı" adıyla ülkemizde birkaç Mickey kısasının da yer aldığı bir DVD baskısı satılıyor ve aslında Fun and Fancy Free yerine onu da alabilirsiniz fakat içinde Bongo çizgi filmi yer almıyor. Fasulye Sırığı hikayesini ise geriye kalan Mickey kısalarıyla birlikte yazının devamında tanıtacağım Mickey koleksiyonuyla edinebileceğiniz için Fasulye Sırığı yerine Fun and Fancy Free veya Mickey koleksiyonunu almanızı tavsiye ediyorum.

1948 - Melody Time


Son birkaç yıldır üretimi devam eden Melody Time'ın da ülkemizde DVD'si satışa çıkmadı. BD versiyonu bulunmayan yapım, Fantasia gibi birden fazla kısa filmin bir araya getirilmesiyle oluşmuş bir "paket film". Yurtdışında rahatlıkla bulabilirsiniz.

1. bölümün devamı 10 yeni filmle çok yakında burada olacak.

2 yorum:

  1. Sitenizi arama motororuyla tesadüfen buldum, Ben de bu aralar Disney DVDlerine kafayı takmış durumdayım. Platinium serileri yorumlarda da belirttiğiniz gibi tükenmiş durumda maalesef ve de Ebay de antika eşya fiyatına satılıyor. Ben de tek diskli eski disney animasyonlarını topluyorum.

    Artık Diamon Editionları kaçırmayacağım. DVD/BD koleksiyonu yapan birisi olarak blogunuzu bundan itibaren takip edeceğim.

    Can

    YanıtlaSil
  2. @Can,
    Yazımı beğenmenize sevindim. Evet, Platinum seri üretimden kalktı ve artık Diamond seride filmler üretiliyor. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca da Diamond'lar piyasaya hakim olacak. Sadece en bilinen klasikleri toplamak isteyenler için bu seri yeterli olacaktır ancak Diamond'a eklenmeyip başka isimlerle stokları yenilenen filmler de olacaktır mutlaka.

    Size koleksiyonunuzda başarılar diliyorum. Çok zor ancak bir o kadar zevkli bir uğraş ve yavaş yavaş genişlemesinden duyulan his bambaşka. Umarım ileriki yazılarım da size biraz olsun faydalı olur...

    YanıtlaSil