Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



26 Nisan 2012 Perşembe

Roswell Season 1 İnceleme


Oyuncular: Shiri Appleby, Jason Behr, Katherine Heigl, Majandra Delfino, Brendan Fehr
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj: Fransızca
Altyazılar: Fransızca, İşitme engelliler için İngilizce
Bölge: 2
Görüntü: 1.78:1
Disk Sayısı: 6
Süre: 918 Dakika
Ekstralar: Sesli yorumlar, "Area 51" ve "Roswell High" yapım belgeselleri, silinmiş sahneler ve oyuncu seçimi klipleri, Sense Field'dan "Save Yourself" müzik videosu.

Buffy the Vampire Slayer, gençlik dizisi kavramına yepyeni bir soluk getirerek çok geçmeden kült sıfatına erişip geçtiğimiz onyıla damgasını vuran dizi olurken, peşinden pek çok takipçisini de getirmeyi başardı. Bugün TV'de yayınlanan gotik-fantastik dizilerin büyük kısmı, popüler fantazi edebiyatı kadar Buffy'den de etkilenip bir hayli ekmeğini yiyorlar. Roswell de onyılın sonuna doğru sahneye çıkarak Buffy'yle eş zamanlı olarak fantastik gençlik dizisi seven kitleyle buluştu.

Toplamda üç sezon süren dizi, başladığı yılki temposunu ne yazık ki ilerleyen sezonlarda sürdüremedi ve erkenden ekranlara veda etti. Ancak ilk sezon, dünya dışı varlıklarla içimizden karakterleri, liseli gençleri bir araya getirerek romantizm dozu bir hayli yüksek bir öyküyü, oldukça ilginç ve heyecanlı bir şekilde anlatmayı başarıyordu. Tıpkı Buffy'de olduğu gibi bu fantastik dünya dramın önüne geçmiyor ve dizi, bütün bu "yabancı" temasına karşın ayakları yere basan yapısını koruyordu. Hatta zaman zaman sıradan gençlik dizilerinden daha bunalımlı bir hal aldığını dahi söylemek mümkün.



Dizinin hikayesi ismini aldığı Roswell yöresinde geçiyor. Amerika'da yer alan Roswell ve 51. bölge, uzaylı kültürünün çıkış noktaları olarak biliniyor. UFO'ların inip kalktığı rivayet edilen, Amerikan hükümetinin burada gizli gizli uzaylı teknolojisini kullandığı da efsanelerin arasında olan oldukça ünlü bir bölge hem de. Roswell de hikayesini tam olarak bu noktadan hareketle izleyiciye sunuyor. Max, Michael ve Isabel 1947'de Roswell'e düşen UFO'dan sağ çıkan uzaylılar olarak kasabaya yerleşiyorlar. Nereden geldikleri ya da kim olduklarına dair en ufak bir fikirleri yok. Tek bildikleri şey, bu Dünya'da tamamen yalnız oldukları ve birbirlerine kenetlenmeleri gerektiği. Max ve Isabel, iyi bir ailenin yanına yerleşip mutlu bir çocukluk geçirirken, Michael için işler o kadar da iyi gitmiyor. Yıllar bu şekilde geçip giderken bir gün Max'in, aynı okula gittiği kızlardan birinin, Liz Parker'ın hayatını "sıradışı" biçimde kurtarması ve arkada görgü tanıkları bırakması, üçlünün hayatını sonsuza dek değiştiriyor. Kimliklerinin ifşa olması tehlikesiyle karşı karşıya gelen Max, Michael ve Isabel, mecburen sırlarını açıkladıkları Liz ve en yakın arkadaşı Maria'nın da yardımıyla meraklı gözleri savuşturmak ve eve dönüş yolunu bulmak için tehlikeli bir maceraya atılıyorlar. Max ve Liz'in arasındaki tarif edilmez çekim ise işlerin tuzu biberi oluyor.

Sadece Max ve Liz'in arasındaki romantizm sayesinde bile Buffy & Angel kimyasını anımsatan Roswell, yukarıda da belirttiğim üzere Buffy'nin başarısını yakalayamadı maalesef. İlk sezonda aldığı düşük ratingler, yapımcılar tarafından tam da bahsettiğim bu romantizmin yoğunluğuna bağlandı ve sezonun ikinci yarısından sonra ve ilerleyen sezonlarda daha bilim-kurgu ağırlıklı senaryolar yazılarak karakterlerin ilişkileri geri plana atıldı. Fakat bu bile hayranları tatmin etmeye yetmedi ve dizi ratinglerde düşüş yaşamayı sürdürdü. 2. sezonda yayından kaldırılan dizi, sonradan ikinci bir şans verilerek 3. sezonuyla geri döndü. Ancak aynı günde hemen Buffy'nin bittiği saatte yayına sokulmasına rağmen yine beklenen etki yakalanamadı.



Dizinin toplam 22 bölüm süren ilk sezonu, yukarıda gördüğünüz klasik plastik kutu içerisine toplanmış durumda. Diskler sayfa şeklinde kutunun içerisine yerleştirilmiş. Bu kutu, bir dönem tek başına satıldığı gibi üçleme box setin içerisine de aynen eklendi ve hala satılıyor. Her sezonun tek tek satıldığı DVD kutularıysa sonradan yenilendi. Amerikan baskılı setlerde ise tasarım dışında kapaklarda da değişime gidildi ve dizide yer alan diğer oyunculara nazaran Hollywood'da daha büyük bir şöhret yakalayan Katherine Heighl, satışları artırması umuduyla, diziyi taşıyan kişi Shiri Appleby olmasına rağmen anlamsız biçimde kapak tasarımlarında abartılı biçimde öne çıkarıldı. İngiltere baskılarında aynı uygulamanın gözlenmediği setin tüm bölgeleri ilgilendiren çok daha büyük bir problemi var.

DVD setin içerisine bölüm özetlerini veren bir adet kitapçık iliştirilmiş. Bu kitapçıkta sete dair kara haberi bizzat yapımcının yazdığı mektuptan alıyoruz. Dizide çalan lisanslı şarkıların telif haklarını ödemeleri halinde DVD'nin üretim maaliyetlerini karşılayamayacaklarını düşünen yapımcılar, çareyi tüm şarkıları bölümlerden tek tek çıkarıp tanınmamış isimleri bir stüdyoya kapatarak kayıt yaptırmakta bulmuşlar. Bestelenen bu yeni şarkılar, orijinalleriyle değiştirilmiş ve sahnelere yerleştirilmişler. Dolayısıyla diziyi DVD'den izlerken TV'de duyduğunuz şarkıların %95'ini duyamıyorsunuz. Geriye kalan şarkılarsa bölümün içerisinde karakterler mırıldandığı ya da sahneye çıkıp söylediği için yapımcıların mecburen saklamak zorunda kaldığı parçalar. Bir de Dido'nun diziye damgasını vuran jenerik müziği Here With Me'ye dokunmaya cesaret edememişler neyse ki. Roswell hayranlarının bu satırları okurken tüylerinin diken diken olduğunu tahmin edebiliyorum. Maalesef bu yeni ve sıradan şarkılar çoğu sahneyi baltalıyor ve büyüsünü kaybetmesine sebep oluyor. Böylesi çarpık bir ticari karar, dizi sektöründe eşine az rastlanır bir örnek. Tabii bu dediklerim daha ziyade dizinin hayranlarını ilgilendiriyor zira diziye yabancı büyük bir kesimin herhangi bir rahatsızlık duyacağını sanmıyorum.



DVD'nin menülerinde geçiş efektleri kullanılması ve arkaya müzik eklenmesi hoş detaylardan. Görüntü kalitesi oldukça iyi. Sesler mükemmel olmasa da rahatsız edici bir unsur yok. İşitme engelliler için İngilizce seçeneği, fazla dikkat dağıtıcı detay barındırmaksızın bekleneni karşılıyor.

Türkiye'de hiç üretilmeyen dizinin bu vakitten sonra DVD'lerinin üretilmeyeceğine emin olabilirsiniz. Eğer bir mucize olur da ileride bir Blu-ray baskısı çıkarsa ve hele ki orijinal müzikleri de içerirse, belki bir ihtimal ülkemize de gelmesini umut edebiliriz ancak bu şimdilik çok çok uzak bir ihtimal ve uzunca bir süre tek seçeneğimiz bu DVD'ler olacak gibi görünüyor. 

Puanlar
Set: 5/10
Dizi: 8/10
Değer mi?
Dünya dışı yaşama ve UFO komplo teorilerine ilgi duyanlar için ilgi çekici bir dizi. Gençlik dizilerinden hoşlanıyorsanız bu iki türün karışımı daha da eğlenceli bir seyirlik olacaktır. Fiyatı ve teknik unsurlarıyla ideal bir set olan Roswell, orijinal müziklerini içermemesi sebebiyle can sıkıyor. Diziyi daha önceden izlemeyenler pek bir şey fark etmeyecekleri için problem olmayacaktır. Dizinin hayranları için ise daha iyi bir alternatif şimdilik yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder