Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



23 Mart 2012 Cuma

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 2 - 1

Winnie the Pooh'yla noktaladığımız 51 filmlik ilk bölümümüzün ardından koleksiyonda şimdi bir katman daha derine inerek gizli hazinelerin izine düşeceğiz. Bu filmlerin bazılarına ulaşmak, ilk bölümdekilerden bile daha zor olabilir. Bir kısmını bulabilmek içinse sadece dikkatli bakmak gerekiyor. Ayrıca bundan sonra anlatacağım setler belli grupların içinden seçmeler olacak. Çok önemli olmadığını düşündüğüm ya da ulaşmanın imkansıza eşdeğer olduğunu bildiğim filmleri yazıya eklemeyeceğim. Bazılarınıysa tanıtıp, değer mi, değmez mi sorusunun yanıtını size bırakacağım. 2. bölümdeki filmler, vizyona giren ya da doğrudan videoya sürülen devam filmleri, yine doğrudan videoya sürülen spin-off'lar ve yan hikayeler ile klasikler arasında sayılmayan animasyonlardan oluşacak.

Önceki bölüme aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
1-1. Bölüm
1-2. Bölüm
1-3. Bölüm
1-4. Bölüm
1-5. Bölüm

1990 - DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp



Aynı adlı televizyon serisinden(DVD incelemesi için Bkz. DuckTales First Collection) sinemaya uyarlanan, 2004 yılında Avrupa'da piyasaya sürülen ve bu kez Amerikalıların geri planda kalmasına sebep olan DVD, bizde Amerika'dan bir yıl sonra, 2007'de satışa çıktı. Ördek Şehri: Kayıp Lambanın Sırrı gibi garip bir isimle yerli piyasaya sürülen filmin DVD baskıları ülkemizde çoktan tükendi tabii ki. Yabancı sitelerde hala yaygın olarak satılan film, canon olmamasına rağmen DuckTales serisinin hoş bir sinema versiyonu.

1993 - The Nightmare Before Christmas


Disney'in stop-motion göz bebeği Noel Gecesi Kabusu, isminin önüne yapımcı Tim Burton'ı da alarak yıllardır ev sinemamızı şenlendiren nadide yapımlardan. Gösterime girdiği yıl ülkemizde hiç ilgi görmeyen filmin değeri yıllar sonra anlaşılmış olacak ki 2008 yılında çıkarılan DVD ve BD baskıları bizde de satışa çıktı. 2011 yılında 3D BD olarak yeniden piyasaya sürülen filmin bu baskısı ise Türkiye'ye gelmedi. Jack Skellington'ın Santa "Claws"dan esinlenerek Noel'le cadılar bayramını birbirine kattığı bu zaman tanımayan kült film, hala tüm satış noktalarında bulunuyor.

1994 - The Return of Jafar


1992 tarihli sinema filminin doğrudan videoya devam filmi, ülkemizde de 2004 yılında Cafer'in Dönüşü ismiyle satılmıştı. Aladdin için söylediklerim bu film için de geçerli. Sadece yurtdışından edinilebilir.

1995 - A Goofy Movie


Başrolünde Goofy'nin bulunduğu Goof Troop isimli TV serisi doğru düzgün bir DVD baskısına kavuşamadı(79 bölümden sadece üçü, 1. bölgede baştan savma bir DVD olarak piyasaya çıktı) ama devamı niteliğindeki sinema filmi daha şanslı çıktı ve 2001 yılında DVD piyasasında yer buldu. 2009 yılında devam filmiyle çift diskli DVD olarak da piyasaya sürülen set, bizde ayrı ayrı filmler olarak raflara sürüldü. Gufi ve Oğlu ismini alan filmin ülkemizdeki DVD stokları sürmesine rağmen bir hayli azaldı. Tükenmeden davranmakta yarar var.

1996 - Aladdin and the King of Thieves


Aladdin ve Hırsızlar Kralı, daha önce dediğim gibi Aladdin'in 2008 yılında moratoryuma gönderilen son devam filmi. Ülkemizde artık bulunmuyor ve sadece yabancı sitelerde satılıyor. Şu an piyasada dolaşan setler dijital olarak yenilenmiş filmi içeriyor. Ayrıntılı bilgi için Aladdin başlığına bakın.

1997 - Winnie the Pooh's Most Grand Adventure: The Search for Christopher Robin


Bazılarınca tanıtıldığından daha korkunç bir film olduğu ve çocuklara pek uygun olmadığı düşünülen Winnie the Pooh'un doğrudan videoya devam filmi, ülkemize hiç uğramamış bir yapım. 2006 yılında piyasaya sürülen 2. bölge DVD baskıları da bulması biraz zahmet gerektiren türden. Stokların gürül gürül aktığı söylenemez. Ancak biraz araştırmayla Amazon, Ebay vb. sitelerdeki satıcılardan edinmek mümkün.

1997 - Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas


Doğrudan videoya sürülen Enchanted Christmas, Disney'in bu alanda en çok satan 4. filmi aynı zamanda. Orijinal hikayenin ortasında bir yerlerde geçen bir midquel niteliğindeki film, 2010 yılında ilk filmin Pırlanta baskısının aleviyle bizde de Güzel ve Çirkin: Sihirli Yılbaşı adıyla piyasaya sürüldü. Film, bir "Holiday Special" olması sebebiyle Noeli konu alıyor ve hikaye, Beast'in şatoda Noeli yasaklaması üzerine dönüyor. Sadece DVD olarak basılan film, hem ülkemizde hem de yurtdışında hala raflarda.

1998 - Beauty and the Beast: Belle's Magical World


Yine zaman çizgisi bakımından ilk filmle paralel, önceki devam filminin hemen ardında geçen Belle's Magical Christmas da doğrudan videoya sürülen bir devam filmi. Önceki filmler için söylediklerim aynen geçerli. 4 adet segment hikayeden oluşan filmi her yerde bulabilirsiniz.

1998 - Pocahontas II: Journey to a New World


İlk filmin kaldığı yerden devam eden hikayesiyle doğrudan videoya filmi Pocahontas II: Yeni Bir Dünyaya Yolculuk'a yönelik ortak kanı, ilk filmle adının anılmaması gereken çok kötü bir film olduğu. Özellikle orijinal filmin hayranları tarafından topa tutulan ve yerden yere vurulan film, bu haliyle sadece ve sadece ne kadar Disney filmi varsa gözü kapalı toparlamayı kafaya koyan koleksiyonerler için. Şimdiye kadar beğenenine rastlamadığımız filmi merak uğruna alırsanız hayal kırıklığı yaşamanız muhtemel. Filmin DVD'si ülkemizde de satılıyor.

1998 - The Lion King II: Simba's Pride

Devam filmi denince belki de Disney hayranlarının en heyecanla bekledikleri seri Aslan Kral olsa gerek. Disney de bunun farkında olmalı ki Simba'nın Onuru'nu doğrudan videoaya sürerken üretim konusunda bir hayli cömert davrandı ve üç gün içinde 3.5 milyonluk satış sağladı. İlk filmin kaldığı yerden devam eden Simba'nın Onuru, genel kanıya göre ilk filme yetişemeyen-ki bu zaten çok zor bir şey- ancak, onun çok da gerisine düşmeyen başarılı bir devam filmi. Gerçekten ağır bir başlangıç yapan film, ortalara doğru sizi sarıp yeniden Pride Lands atmosferine sokmayı başarıyor. Geçtiğimiz yıl ilk filmin Pırlanta Versiyonunun çıkışı şerefine Disney Kasası'ndan çıkarılan film, ülkemizde de yakın zaman önce raflara sürüldü. Filmin hem DVD baskısı, hem de üçleme setler içinde BD baskısı bulunuyor.

2. bölüme yeni filmlerle bir sonraki yazıda devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder