Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



3 Şubat 2012 Cuma

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 1 - 3



Disney DVD koleksiyonumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bugünkü bölümde 1973'ten 1991 yılına dek uzanan Disney klasiklerinin günümüzde ev sineması formatında ne durumda olduklarını inceleyeceğiz. Rehberin önceki kısımlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

1-1. Bölüm
1-2. Bölüm

1973 - Robin Hood



2007 yılında "Most Wanted Edition" adıyla son baskısına kavuşan film, moratoryuma girmeden bizde yine erkenden tükenirken yurtdışında stoklar hala devam ediyor. Önümüzdeki yıl 40. yılı şerefine yeni bir baskıya kavuşması, özellikle Blu-ray olarak hiç üretilmediği düşünülürse zayıf bir ihtimal değil. Henüz bir açıklama yapmamış olsa da Disney, hayranlarına bir sürpriz yapabilir. Bekleyebilir ya da mevcut stoklara yönelebilirsiniz.

1977 - The Many Adventures of Winnie the Pooh


Türkiye'de yaşıyor olmamızın belki de ilk kez bir avantaja dönüşmesine örnek olan Winnie the Pooh'nun Maceraları, en son 25. yıl DVD baskısına kavuşup uzun zaman önce de tükendi. Ancak ilginç biçimde ülkemizdeki stoklar hala mevcudiyetini koruyor. 2. bölge İngiltere baskıları şu sıralar çok zor bulunup Ebay'de 150-200 TL gibi akıl almaz fiyatlara satılıyor. Ülkemizde sıradan bir DVD film fiyatına bulabiliyorken eğer bir an önce alıp bir kenara koymazsanız sonradan başınızı taşlara vurabilirsiniz. O yüzden acele edin.

1977 - The Rescuers


2011 yılında üretimi durdurulan filmin yurtdışı stokları henüz tükenmedi. Sadece DVD olarak üretilen film ülkemizde satışa sunulmadığı için burada aramak boşuna. Bazı kaynaklarda 2013 yılında Diamond baskıya kavuşacağı yazsa da bu doğrulanabilmiş değil ve henüz kasaya kaldırılmış bir film bu kadar çabuk geri gelir mi tahmin etmek güç.

1981 - The Fox and the Hound


2006 yılında 25. yıl versiyonu piyasaya sürülen Fox and the Hound, ülkemize uğramamasına karşın yurt dışında henüz raflardan inmiş değil. Setin 2. bölgede sadece DVD baskısı bulunuyor. Amerika dışında BD olarak yayımlanmadı. Doğrudan videoya sürülen devam filmiyle birlikte satıldığı 2 diskli DVD baskısı da mevcut ancak ikinci filmin izleyenler tarafından adeta topa tutulduğunu aklınızın bir kenarına not ederek almaya ne kadar değer olduğuna kendiniz karar verin. Ancak ilk film tabii ki artık bir klasik.

1985 - The Black Cauldron


Bizde de Kara Kazan olarak bilinen, Disney'in kötü şöhretli, kimseye yaranamayan ve şirketin kendisi tarafından bile hor görülen filminin 2010 yılında sadece DVD olarak bir 25. yıl baskısı üretildi. Vizyona girdiği yıl gişede tam anlamıyla batan film, eleştirmenlerin hışmından da kurtulamamış, aşırı karanlık doğası sebebiyle yere çalınmıştı. Sinemalarda ağır biçimde sansürlenerek gösterilen filmin 2010 baskısı da bu kötü talihten kurtulamadı ve bu kez de sansürün devam etmesi sebebiyle koleksiyonerler tarafından tu kakalandı. Ne yazık ki hala filmin hakkını verecek bir versiyon piyasaya sürülmüş değil. Ufukta da umut verici bir durum gözükmüyor. Kara Kazan'ın üretimi hala devam ediyor, ülkemizde de çoğu mağazanın raflarında kolaylıkla bulabilirsiniz.

1986 - The Great Mouse Detective


2010 yılında yeniden üretime konan ve bizde de Muhteşem Fare Dedektif ismiyle satılan film, yine sadece DVD baskısı bulunan Disney yapımlarından. Vizyona girdiği yıldan beri ismi konusunda bir takım karışıklıklar yaşanmasına karşın(Avrupa'da Basil ön adıyla satılıyor) hepsi aynı film ve içeriklerinde bir değişiklik yok. Stoklar henüz dünyanın her yerinde ulaşılabilir durumda ve fiyatlar gayet makul.

1988 - Oliver & Company


2009 yılında 20. yıl özel baskısıyla piyasaya sürülen Oliver ile Arkadaşları, gişede parlamasına karşın Disney'in görece hayal kırıklığı yaratan filmlerinden. Hikayesi ve müzikleriyle pek fazla akılda kalıcı olmadığı şeklinde eleştiriler alan film, aslına bakarsanız Disney'in ürettiği pek çok doğrudan videoya filmine göre çok daha izlenebilir bir yapım ve kesinlikle ilgiyi hakediyor. Avrupa ve Türkiye'deki stoklar devam ediyor, listenize eklemeyi unutmayın.

1989 - The Little Mermaid


Geldik Disney koleksiyonunun en belalı filmine. Küçük Denizkızı yerine küçük baş belası da desek yanlış olmaz sanırım. 2006 yılında Platinum baskısı çıkarılan ve 3 ay içerisinde 7 milyon DVD satarak kırılması güç bir rekora imza atan Little Mermaid, 2008 yılında iki adet devam filmini de yanına alarak göz kamaştırıcı bir üçleme set olarak piyasaya sürüldü(Bu set ülkemize gelmedi). 2009 yılında devam filmleriyle birlikte kasaya kaldırılan filmin tüm dünyadaki stokları erimiş durumda. Bunu tahmin etmesi, az önce belirttiğim satış rakamını gördükten sonra çok da güç değil zaten. O kadar talep edilen bir film ki Little Mermaid, üretimi durdurulduktan çok kısa süre sonra bulunmaz Hint kumaşı seviyesine yükseldi. Bugün ikinci parti satıcıların ellerinde bulunan sınırlı sayıdaki baskılar hala kapış kapış ve oldukça yüksek fiyatlardan gidiyor. Üç filmi tek tek toplamanın imkansızlığı bir yana, üçlemeyi bir arada bulacak kadar şanslı olsanız bile ya satıcı engeline takılıyor(çoğu Türkiye'ye gönderim yapmıyor), ya da 450-500 TL civarında dolaşan(evet, yanlış okumadınız) fiyat sarsıntısına maruz kalıyorsunuz. Bu kadar kötü haberin üstüne biraz olsun teselli olmanız adına belirteyim ki setin moratoryuma girişinin üzerinden tam 3 yıl geçti ve Disney'in Diamond Edition serisine Little Mermaid'i de dahil etmeyi planladığı uzun süredir bilinen bir durum. Eğer sabrınıza ve bütçenize ve de şansınıza güvenip Platinum baskının peşine düşmeye kararlıysanız siz bilirsiniz, ancak film 2013 sonbaharında 3D olarak yeniden vizyona girecek ve aynı yılın sonuna doğru Diamond baskının da piyasaya çıkması bekleniyor. Her iki seçeneğin de kulağa hiç cazip gelmediğinin farkındayım ancak malesef durum bu.

1990 - The Rescuers Down Under


Winnie the Pooh ve Fantasia 2000'le birlikte Disney'in canon kabul edilen nadide filmlerinden Down Under, tıpkı ilk film gibi 2000'li yılların başından beri satışta ve hala stoklar sürüyor. The Rescuers başlığı altında yazdıklarım bu film için de geçerli.

1991 - Beauty and the Beast


2010 yılında Diamond baskıya kavuşan ve 2 Disk'li DVD veya çeşitli Blu-ray + DVD kombo baskılarıyla piyasaya sürülen film, 2011'de de 3D BD baskıyla piyasaya sürüldü. Şu an bütün setler üretimde olduğu için her yerde bulması gayet kolay. Zor olan doğru seti seçmek. Tabii ki kişisel zevkinize göre değişir. Eğer Blu-ray player'ınız varsa BD baskıları almanız daha mantıklı olacaktır. Ancak DVD'si 20 TL'nin altına bulunurken BD'nin ülkemizde iki katından da pahalıya satılması caydırıcı olabilir. Türkçe altyazıdan feragat ederseniz yırtdışından daha ucuza getirtebilirsiniz. Aslına bakarsanız DVD baskısı da gayet tatmin edici ve yeterli. Pırlanta baskılarda filmin orijinal hali de dahil 4 adet farklı versiyonu birlikte sunuluyor. Film nisan sonunda moratoryuma girecek. Önümüzdeki yıla kadar stok problemi olmayacaktır. Listenizde uygun bir yere ekleyin.

1. bölüme yine ara veriyoruz. 4. kısımda 10 yeni film daha burada olacak.

2 yorum:

  1. Winnie The Pooh'nun sinemada gösterilmiş 5 filminin şöyle bir seti çıkıyormuş.

    http://www.dr.com.tr/Film/Winnie-The-Pooh-5-Film-Box-Set/Stephen-J-Anderson/Yabanci-Sinema/Set-urunler/urunno=0000000392810

    YanıtlaSil
  2. Evet, çok iyi bir koleksiyon. Bir sonraki bölümde Piglet's Big Movie'yi incelerken bu koleksiyondan da bahsedeceğim, sette yer alıp piyasada bulunmayan tek film bu.

    YanıtlaSil