Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



17 Mart 2012 Cumartesi

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 1 - 5

Film koleksiyonumuzda ilk bölümün beşinci kısmına geldik. Elimde olmayan sebeplerden ötürü uzun bir ara verdiğimiz için affınıza sığınıyorum. Önceki yazıda da belirttiğim gibi bugün 1. bölümü noktalayacağız ve böylece bugüne dek yayınlanmış tüm Disney animasyon klasiklerini aradan çıkarmış olacağız. Aşağıda önceki bölümlerin linklerini bulabilirsiniz. İşte başlıyoruz...

1-1. Bölüm
1-2. Bölüm
1-3. Bölüm
1-4. Bölüm

2001 - Atlantis: The Lost Empire


Şaşkın İmparator'un ardından bir diğer gişe hüsranı haline gelen Atlantis, aynı yıl vizyona giren Shrek'le baş edememiş, animasyon, CGI'ya yenilmişti. Artık bilgisayar yapımı animasyonların ağırlığını iyiden iyiye hissettirdiği yıllar başlamıştı ve genç ve heyecanlı izleyici kitlesinin ilgisi büyük oranda bu teknolojik açıdan üstün yapımlara kayıyordu. Nitekim film gişede batmadı ancak o şaşalı günlerin geride kaldığının da habercisi gibiydi. Eleştirmenlerden de pek yüz bulamayan animasyon, hikayedeki kopukluklar nedeniyle kritiğe maruz kaldı. Film vizyondan indikten sonra çıkarılan DVD baskısı, bugüne dek çıkmış tek versiyon. Filmin hem tek diskli, hem de 2 DVD'li koleksiyon versiyonları mevcut. 2 diskli versiyon tükendi ve Ebay satıcılarında dahi zar zor bulunabiliyor. Tek diskli versiyonunsa 1.33:1 görüntü formatı gibi minik bir kusur var. Amerikan seyircisinin aksine geniş ekran format seçeneği verilmeyen Avrupalı izleyiciler, tam ekrana mahkum edildi. Filmin orijinal görüntüsü bozuldu ve TV ekranına uyması için sağdan soldan kırpıldı. Burada tanıttığım filmlerin elbette hepsi geniş ekran değil. Ancak misal Pamuk Prenses'in ne kadar eski bir film olduğunu düşünürseniz tam ekranı anlayışla karşılayabilirsiniz ancak geniş ekran olarak çekilip vizyona sokulmuş bir filmin bu işleme maruz kalmasının pek mantıklı bir açıklaması yok. Öyle ya da böyle, şu an için alabileceğiniz tek şey bu tek DVD'li baskısı. Ülkemizdeki stoklar tükeneli çok oldu. Yurtdışından getirtmekten başka şansınız yok. Filmin yeni bir baskıya kavuşmasıysa yakın gelecekte pek olası görünmüyor.

2002 - Lilo & Stitch


2005 yılında tek ve 2 diskli DVD setleri olarak son şeklini alıp günümüze kadar gelen Lilo & Stitch, Disney'in lanetli 2000'ler döngüsünü kıran yapım oldu. Bütçesini çıkarıp güzel bir gişe getirisi de yapan film, eleştirmenlerden de övgüler aldı. Doğrudan videoya devam filmleri ve televizyon dizisi derken 2002 yılından beri hayli hareketli ve dinamik bir ev sineması geçmişi bulunan film, Disney'i her mecrada ihya etmeyi başardı. 2005 yapımı setler ülkemizde de bazı mağazalarda tükenmiş olmasına karşın bazılarında hala satışı devam ediyor. Yurtdışındaysa filmi her yerde bulmak mümkün.

2002 - Treasure Planet


İşte gelmiş geçmiş en büyük Disney fiyaskolarından biri. Gişeden bahsediyorum tabii. Define Gezegeni vizyona girdiği yıl, 2000'ler lanetini Atlantis'in bıraktığı yerden sürdürdü ve film, gişede kelimenin tam anlamıyla patladı. 140 milyon Dolar'lık dev bütçeli yapım, dünya çapında sadece 110 milyon Dolar hasılat toparlayıp şirkete büyük zarar ettirince Disney'dekilerin suratları düştü haliyle. Aslında film kötü bile değildi. Hatta bazı eleştirilere rağmen bolca övgü de almış, o yılın Akademi ödüllerinde En İyi Animasyon dalında adaylar arasına girmişti. Ne var ki bütün bunlar filmi kurtarmaya yetmedi. Vizyonun ertesi yılı çıkarılan DVD baskıları yabancı sitelerde hala satılıyorken ülkemizdekilerin yerinde yeller esiyor yine.

2003 - Brother Bear


Ayı Kardeş, 2004 yılında sadece DVD baskısıyla piyasaya sürüldü ve ülkemizdeki stoklar çok geçmeden tükendi. 2006 yılının sonlarına doğru ikinci filmin piyasaya sürülmesiyle ilk iki filmin bir arada sunulduğu yeni bir sete kavuştuk ancak o da çoktan tarih olmuş durumda. Yurtdışı baskılarında bir aksaklık görünmüyor ve satışlar hemen her mağazada devam ediyor. Ülkemizdeyse sadece açık artırma sitelerinde bulmanız mümkün.

2004 - Home on the Range


Kahraman İnekler ismiyle Türkçeleştirilen film, 2004 yılında DVD piyasasına sürüldü(Bizde 2005). Filmin hem yurtdışı hem de yurtiçindeki stokları hala devam ediyor ve bulması hiç de zor değil. Home on the Range de Disney'in felaket filmlerinden zira o da vizyona girdiğinde gişe getirisiyle bütçesini dahi çıkarabilmiş değil.

2005 - Chicken Little


2006'da DVD, 2007'de Blu-ray ve geçtiğimiz yıl 3D BD olarak piyasaya sürülen Cesur Civciv, Disney'in uzun zaman sonra yakaladığı en büyük gişe getirisini yapan film oldu. Buna karşın daha önce saydığım gişe felaketlerinden daha kötü eleştiriler almasıysa işin ironik boyutu. Ülkemizde sadece DVD olarak piyasaya sürülen film henüz BD'yle tanışmadı. Yurtdışı ve yurtiçi üretimi devam ediyor.

2007 - Meet the Robinsons


Vizyona girdiği yılın sonuna doğru DVD ve BD diskler olarak piyasaya sürülen film(bizde yine sadece DVD olarak mevcut), ülkemizde ve yurtdışında hala satılıyor.

2008 - Bolt


2009 yılında DVD ve BD olarak satışa sunulan film, 2011 sonunda da 3D BD olarak raflardaki yerini aldı. Bu kez şanslı Türk izleyicisi de tüm bu versiyonlara sırayla kavuştu. Bolt'u çeşitli formatlarda tüm sanal ve fiziksel mağazalardan edinebilirsiniz.

2009 - The Princess and the Frog


2010 yılında tüm dünyayla birlikte aynı anda DVD ve BD baskılarına kavuşan filmin yurtdışında DVD+BD kombo paketleri de bulunuyor. BD baskıları 25 TL gibi gayet uygun fiyattan satılan filmin DVD'leri de bunun yarısı kadar bir fiyata bulunabiliyor.

2010 - Tangled


Bir başka full CGI animasyon yapımı olan Tangled, hayli kabarık bütçesine rağmen epeyce de gişe getirisi elde etti. Geçtiğimiz yıl DVD, BD ve BD+DVD kombo paket olmak üzere çeşitli formatlarda yayımlanan filmin ülkemize uğramayan tek baskısı da yine bu kombo versiyon.

2011 - Winnie the Pooh


Klasik öykünün yeniden yorumlanması olan Winnie the Pooh, Harry Potter ve Ölüm Yadigarları Bölüm 2'yle aynı haftasonu vizyona girmesine rağmen fena iş çıkarmadı. DVD, BD, DVD+BD setleri piyasaya sürülen filmin nedense ülkemize sadece DVD baskıları gelebildi.

Winnie the Pooh'yla birlikte Disney animasyon klasiklerine yönelik rehberimizi de noktalamış olduk. Ancak dosyamız burada bitmiyor zira bunlar sadece yüzeydeki filmlerdi. Rehberimizin devamında Walt Disney çatısı altında piyasaya sürülen diğer Disney yapımlarını mercek altına alacağız. O zamana dek hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder