Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



3 Temmuz 2012 Salı

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 4 - 3

Bugün nihayet Disney dosyamızı kapatıyoruz. Son bölümümüzde piyasaya sürülen son Disney filmine kadar gelip yazımızı noktalıyoruz.

Önceki bölümler:

1-1. Bölüm          1-5. Bölüm          2-4. Bölüm           3-3. Bölüm    
1-2. Bölüm          2-1. Bölüm          2-5. Bölüm           4-1. Bölüm
1-3. Bölüm          2-2. Bölüm          3-1. Bölüm           4-2. Bölüm
1-4. Bölüm          2-3. Bölüm          3-2. Bölüm

2008 - WALL•E

Time dergisinin son on yılın en iyi filmi diye adlandırdığı WALL•E, dünya çapında büyük ilgi ve coşkuyla karşılandı, eleştirmenlerden tam bir övgü yağmuruna tutuldu ve En İyi Animasyon Oscar ödülüyle onurlandırıldı. Uzak bir gelecekte geçen ve görevi çöp yığınıyla kaplanmış Dünya'yı temizlemek olan bir robotun, bir başka robota aşık olması ve ikilinin hikayesini anlatan film, yarattığı ilginç evren sayesinde Pixar yapımları arasında kendine has bir büyüye sahip. Apokaliptik öyküsüyle animasyon filmleri arasında da sivrilen yapımın diyalogtan çok beden dili iletişimi içermesi bir başka özgün yönü. DVD ve BD baskılarını her yerde bulabilirsiniz.

2008 - The Chronicles of Narnia: Prince Caspian

İlk filmin muazzam başarısının ardından yerini garantileyen ilk film Prens Caspian oldu. Çocuk oyuncuların büyüyüp serpilmeden evvel filmde yer alabilmeleri için çekimler ilk film biter bitmez başladı. Prens Caspian'ın hikayesi ilk filmden 1300 yıl sonrasında geçiyor. Paralel evrenlerdeki zaman farkı sebebiyle Pevensie kardeşler Susan, Peter, Edmund ve Lucy, bir kez daha kendilerini Narnia'da, amansız bir savaşın ortasında buluyorlar. Gişede fena iş çıkarmamasına rağmen beklentilerin altında kalan film, eleştirmenleri de ikiye bölmeyi başardı. Bir kısım filmi beğenirken, diğer kısımsa filmi fazla ciddi, hantal ve sıkıcı buldular. Tek ve 2 diskli DVD ve BD olarak ülkemizde de piyasaya sürülen filmi, girdiğiniz herhangi bir mağazada bu formatlardan en az birinde bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

* Narnia Günlükleri serisi Prince Caspian sonrasında Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu'yla devam etti ancak Prens Caspian'ın gişede beklenenden daha az getiri sağlaması ve yeni filmin bütçesinin giderek kabarması sonucu Disney, yeni bir Narnia filminin dağıtımcılığını üstlenmekten vazgeçti ve Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu 20th Century Fox'a geçerek Disney'in elinden çıkmış oldu.

2008 - Cars Toons: Mater's Tall Tales

Mater's Tall Tales, Disney'in Arabalar filminden spin-off olarak türetilmiş bir çizgi seri. İlk filmin ardından televizyonda oynamaya başlayan serinin başrolünde, çizgi filmin adından da anlayabileceğiniz üzere Mater bulunuyor. Hali hazırda 11 bölüm olarak yayınlanan serinin 9 bölümüne, ülkemizde de Mater'ın abartılı hikayeleri adıyla piyasaya sürülen setle ulaşabiliyorsunuz. 3. sezonun ilk bölümü Air Mater ise Cars 2 DVD ve BD'leri içerisinde bonus olarak yer alıyor.

2009 - Up

Yine şaşırtıcı olmayan biçimde gişeyi sallayan bir Pixar yapımı daha ve yine vizyona girdiği yıl Akademi ödüllerinde En İyi Animasyon ve Müzik ödülünü kapmış bir film. Yukarı Bak, Pixar'ın 10. animasyon filmi ve önceki filmlerde görmediğimiz kadar hüzünlü bir başlangıç yapıyor. Evini satması yönündeki baskılardan bunalan aksi bir ihtiyarın binlerce balon bağlayarak havalandırdığı eviyle yaşadığı serüveni anlatan yapım, yine sevgi ve dostluk temalı klasik bir öykü. Filmin DVD ve hem tek, hem de çift diskli BD baskıları piyasada bulunabiliyor.

2009 - A Christmas Carol

Hareket yakalama tekniğiyle çekilip başrole Jim Carrey'yi yerleştiren yapım, DVD, 3D BD ve kombo paketler halinde satışa çıktı. Gişede iş yapan, eleştirmenlerden de fena denemeyecek yorumlar alan filmin 2010 yılında ülkemizde de tüm formatlarda baskıları üretildi. Hala üretimi devam eden film her yerde bulunuyor.

2010 - Tron Legacy 

İlk filme 28 yıl aradan sonra gelen Tron Legacy, bu kez yazılım mühendisi Flynn'in oğlunun hikayesini anlatıyor. Gelişmiş görsel efektlerle 82 yapımı filmin yarattığı evreni baştan dizayn eden film, eleştirmenlere kendini pek beğendiremese de vizyona girdiğinde gişede büyük başarı eldi etti. DVD, BD ve 3D BD formatlarının harmanlanıp çeşitli şekillerde piyasaya sürülmesiyle ev sinemasını şenlendiren filmin size en uygun düşen bir kopyasını edinebilirsiniz. Yapımcılardan gelen açıklamaya göre Legacy'ye ileriki dönemde devam filmi de gelecek.

2010 - The Sorcerer's Apprentice

Sadece ismiyle bile büyük bir kesimin tüylerini ürpertmeyi başaran Nicolas Cage'in başrolünde olduğu Sihirbazın Çırağı, eğlenceli karakterleri ve fena olmayan oyunculuklarıyla eğlenceli bir seyirlik olmasına rağmen, filmin güçlü olduğu tek nokta da bu aslında. Sihir ve büyüden nasibini yeterince alamamış film, gişede başarılı olmakla birlikte hikayesinin zayıflığıyla bir hayli eleştirildi. Vizyona girdiği yıl ev sinemasına sürülen filmin hem DVD hem de BD baskıları tüm satış noktalarında bulunuyor.

2010 - Alice in Wonderland


Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında'ya yazdığı Through the Looking-Glass adlı devam öyküsünden esinlenilerek sinemaya uyarlanan Alice in Wonderland, Alice'in Harikalar Diyarı'na ikinci kez gidişinin öyküsünü anlatıyor. Johnny Depp ve Helena Bonham Carter'ın mükemmel oyunculukları bir yana, Tim Burton'ın da filmin yönetmeni olması, bunun kusursuz bir kolaj olduğu izlenimine kapılmanıza yol açabilir. Lakin işin aslı pek öyle değil ve gişede müthiş iş yapıp tüm zamanların en çok kazanan 10. filmi olması, Akademi ödüllerinde En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Sanat Yönetimi dallarında ödül almasına rağmen Alice Harikalar Diyarı'nda, izleyenleri hayal kırıklığına uğratan bir film. Tim Burton'ın sihirli dokunuşundan hiç nasibini almamış olması filmin en büyük handikabı. Yönetmenin tarzı gereği bir acayiplikler sirki olmasını beklediğiniz film, klişe bir Hollwood para makinesi çıkmasıyla beklentilerinizi suya düşürüyor. Bütün bunları bir kenara bırakırsanız, usta oyunculuklar ve enteresan manzaralar yanınıza kar kalıyor. Filmin DVD, BD ve 3D BD'lerini her yerde bulabilirsiniz.

2010 - Prince of Persia: The Sands of Time

Ubisoft'un çok satan video oyunu serisi Prince of Persia'nın sinema uyarlaması olan Zamanın Kumları, Mike Newell'in yönetmenliğinde, Karayip Korsanları serisinin yapımcısı Jerry Bruckheimer'ın ellerinde ve Jake Gyllenhaal'un başrolünde 2010 yılında gösterime girdi. Video oyunu üçlemenin ilk bölümünün ismini alması ve hikayesinin de genel olarak ilk oyunla paralel gitmesine rağmen diğer iki bölümden de ufak tefek unsurlar içeren film, devasa bütçesiyle hayli iddialı bir yapımdı aynı zamanda. Hatta filme yeni Karayip Korsanları olması gözüyle bakılıyordu. Lakin bu olmadı. Film gişede büyük getiri elde etti ve tüm zamanların en çok satan video oyunu uyarlaması haline geldi. Ancak Korsanlar kadar tutmadığını ve eleştirmenlerden görece düşük notlar aldığını söyleyebiliriz. Sebep olduğu felaketi Zamanın Kumları'nı kullanarak geri almaya çalışan İran Prensinin hikayesini anlatan filmin DVD ve BD'leri tüm mağazalarda mevcut.

2010 - Toy Story 3


İkinci devam filminden tam 11 yıl sonra gelen Toy Story 3, Andy ve oyuncaklarının hikayesini kaldığı yerden devam ettiriyor. Andy'nin artık büyüyüp oyuncaklarla oynayacak yaşı geçmesi üzerine ömürlerinin geri kalanında ne yapacaklarına dair endişe eden oyuncakların komik ve hüzünlü öyküsünü anlatan film, üst üste kırdığı rekorlarla da bir hayli adından söz ettirdi. Hali hazırda tüm zamanların en büyük gişe getirisini(1 milyar $'ın üzerinde) yapan animasyon ünvanını taşıyan, yine tüm zamanların en çok kazandıran 7. filmi olan yapım, 5 dalda Oscar'a aday gösterilip En İyi Animasyon ve En İyi Orijinal Şarkı ödüllerinin sahibi olmuştu. Eleştirmenlerden de bol miktarda övgü alan filmin DVD, BD ve 3D BD'leri raflarda sizleri bekliyor.

2011 - Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 

Üçlemenin ve ana karakterlerin hikayesinin bitmesi, elbette bu kadar para basan bir serinin de bittiği anlamına gelmedi ve Karayip Korsanları, yepyeni bir hikayeyle yeniden denizlere açıldı. Üçlemeyle birlikte serüvenleri sona eren Will ve Elizabeth karakterlerine can veren Orlando Bloom ve Keira Knightly, bu filmde yer almadılar ve bütün yük, filmi bir şekilde götüreceğine inanılan Johnny Depp'in omzuna bindirildi. Elbette önceki filmlerin formülünün tutması için güçlü bir de kadın karakter gerekiyordu ve Knightly'nin boşluğu Penelope Cruz ile dolduruldu. Yeni bir karakter olmasına rağmen son derece tembel bir kalemin ürünü olan Angelica karakteri Elizabeth'e o kadar benziyordu ki, Cruz'un fiziki olarak da Knightly'i andırması üzerine eklenince kolaya kaçıldığını düşünüyordunuz ister istemez. Geriye kalan karakterlerin de pek ahım şahım oldukları söylenemez. Kaptan Jack Sparrow karakterinde Depp bir hayli yorgun ve önceki performanslarını aratıyor. Orijinal üçlemeyi yöneten Gore Verbinski'nin de olmayışı, filmin çizgisini epeyce aşağı çekiyor. Senaryosu bariz kötü olan filmin ciddi bir tempo sorunu var ve hikayesi ilgi çekmekten alabildiğine uzak. Eleştirmenlerden de 4 film içinde en düşük puanları alan ve ortak kanıyla beğenilmeyen film, ironik biçimde serinin en yüksek ikinci gişe getirisini yapmış durumda. Hal böyle olunca devam filmi de şimdiden garantilenmiş gibi. Serinin her yeni filmle daha da düştüğü düşünülünce bu durumun pek iç açıcı olmadığı malum. Filmin DVD, BD ve 3D BD baskıları hem yurtiçi, hem de yurtdışında satışta.

2011 - Cars 2

İlk filmin kaldığı yerden devam eden ve yarış arabası Lightning McQueen ile Mater'ın World Grand Prix macerasını anlatan film, gişede kaideyi bozmayarak başarı elde etmesine rağmen, eleştirmenlerden yüz bulamadı ve gelmiş geçmiş en düşük puanlı Pixar yapımı olarak tarihe geçti. Hikayesi zayıf ve zorlama bulunan, odağın McQueen'den kaymasından şikayet eden izleyenler, genel olarak Arabalar 2'nin ticari amaçlı bir film olduğu konusunda birleştiler. Filmin DVD, BD ve 3D BD versiyonları ülkemizde de satış noktalarında bulunuyor. Dileyen üçleme box set DVD'leri de alabilir.

2012 - John Carter

Mars'ta geçen fantastik öyküsü ve enteresan bilim kurgu karakterleriyle fragmanları yayınlandığı sırada izleyicilerde büyük bir beklenti yaratan ve merak uyandıran ve de sağlam bir macera olmaya aday gözüken John Carter, vizyona girdiği anda bunun tam tersi bir film olarak karşımıza çıktı ve hemen herkes bu filme burun kıvırdı. Uzun mu uzun süresine rağmen tempoda ciddi kopukluklar yaşayan ve inandırıcı olmaktan uzak olay ve karakterleriyle hayal kırıklığı yaratan film, 250 milyon Dolar'lık bütçesini gişede zar zor aşarak yapımcıları da büyük oranda hayal kırıklığına uğrattı ve Walt Disney Studios'un yöneticisini koltuğundan etti. Geçtiğimiz ay içerisinde ülkemizde raflara sürülen filmin DVD ve hem 3D hem de 2D olarak Blu-ray baskıları üretilmiş durumda.

Ve böylece bu upuzun rehberin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazarken kendi adıma oldukça eğlendiğimi söyleyebilirim. Olabildiğince doğru bilgiler vermeye çalıştığım için de bir o kadar yorucu bir dosya oldu. Buna rağmen eminim gözümden kaçmış ufak eksikler ve hatalar da mevcuttur. Ancak umuyorum ki sizler de yazıyı okurken en az benim kadar eğlenir, faydalı bilgiler bularak koleksiyonunuzu şekillendirirken olabildiğince az kaynağa yönelmek zorunda kalırsınız. Çünkü biliyorum ki bu hepsinden yorucu ve can sıkıcı bir süreç. Başka dosyalarda görüşmek üzere.