Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



18 Mayıs 2012 Cuma

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 3 - 3

3. bölümün 3. ve son kısmıyla birlikteyiz. Bu bölümde günümüze kadar gelip animasyon incelemelerine veda edeceğiz. Rehberin sonunda burada tanıtmadığım fakat bilmek isteyeceğinizi düşündüğüm bazı DVD'leri listeledim.

Önceki bölümler:

1-1. Bölüm         1-2. Bölüm          1-3. Bölüm         
1-4. Bölüm         1-5. Bölüm          2-1. Bölüm         
2-2. Bölüm         2-3. Bölüm          2-4. Bölüm
2-5. Bölüm         3-1. Bölüm          3-2. Bölüm

2005 - Magical World of Winnie the Pooh Volume 8: Growing Up With Pooh

Serinin son DVD'si olan set ülkemizde de "Pooh ile Büyüyelim" takısıyla piyasaya sürüldü. DVD'de bulunan bölümler 23/1 "Me and My Shadow, 40/2 "The Bug Stops Here", 41/1 "Easy Come, Easy Gopher", 49/1 "Cloud, Cloud Go Away". Yurtdışında tükenen DVD bizde de bir hayli eriyen stoklar sebebiyle sayılı mağazada bulunuyor. Bu da önceki gibi ülkemizde kitap+DVD şeklinde de piyasaya sürülmüştü.

2005 - Walt Disney Treasures: Mickey Mouse in Living Colour, Volume 2

 
İlk volume'da yer almayan ve 1939 yılından günümüze dek uzanan Mickey Mouse kısalarının toplandığı setin içinde "Mickey ve Fasulye Sırığı", "Prens ve Yoksul Terzi" gibi nadide Mickey eserleri de yer alıyor. 2 diskli bu DVD'yi yabancı sitelerden kolaylıkla ve uygun fiyata edinebilirsiniz.

2005 - Walt Disney Treasures: The Chronological Donald, Volume 2


İkinci Donald kronolojisi 1942 ile 1946 yılları arasındaki Donald kısalarını topluyor. 2 disk üzerinde 32 kısa içeren DVD, İngiltere'de piyasaya sürülmedi. Avrupa baskılarından birini almanızı tavsiye ettiğim setin mecbur kalmadıkça Alman baskısından uzak durmanızı öneriyorum, zira set Almanya'da sansüre uğradı ve 3 çizgi film "izlenmeye uygun bulunmadıkları" için setten çıkarıldı. 2. dünya savaşını yansıtan ve Alman baskıda yer almayan kısaların en önemlisi "Der Fuehrer's Face". Donald'ın Nazi olarak tasvir edildiği kısa, 15. Oscar Ödül Töreni'nde en iyi animasyon ödülünün de sahibi olmuş önemli bir propaganda filmiydi. Dolayısıyla eksikliği Alman versiyonun değerini önemli ölçüde düşürüyor. Sette yer almayan diğer iki kısaysa "Commando Duck" ve "Donald's Crime". Donald's Crime'a yönelik tek teselli, bonus olarak The Great Mouse Detective DVD'sinde yer alması. Diğer iki kısayı ise 2. bölgede başka bir DVD içerisinde almak mümkün değil. Dolayısıyla koleksiyonunuzun olabildiğince eksiksiz olmasını önemsiyorsanız bu seti başka bir Avrupa ülkesinden edinin.

2007 - Chip 'N' Dale Rescue Rangers: First Collection


1989 yapımı çizgi serinin toplam 3 sezon ve 65 bölümü bulunuyor. 1. bölgede ilk 51 bölümü içeren iki volume yayınlanmışken 2. bölgede bizler, sadece tek bir volume görebildik ve de yine DuckTales'deki gibi(incelemesi aşağıda) birden fazla dil seçeneği yüzünden 7 bölüme veda ederek sadece 20 bölüm elde edebildik. Bölümlerin TV'de yayınlanma sırasını takip etmeyip dağınık bir yapıda olduğunu da belirtmek gerek. 3 diskten oluşan bu set ülkemize uğramadı. Başta Amazon olmak üzere yabancı sitelerde ise kolaylıkla bulunabiliyor.

2007 - Walt Disney Treasures: The Adventures of Oswald the Lucky Rabbit


Oswald'u tanıyanlar Disney için ne denli önemli olduğunu da bilebilirler. Oswald, Disney'nin baş çizeri Iwerks ile yarattığı ve geniş kitlelerce beğenilen ilk çizgi kahraman. Disney, finansal açıdan zor bir dönemde olduğu sırada, 1927'de yarattığı Oswald'u, yapımcısıyla arasında geçen bir takım anlaşmazlıklar sonucu bir gün New York'ta Universal'a devretmek zorunda kalmıştı. Kötü bir gün geçiren ve en büyük karakterini kaybeden Disney, eve dönüş yolunda en yakın dostu Ub Iwerks'le birlikte Oswald'dan çok daha büyük bir patlama yaratacak bir karakteri yaratacağını tahmin etmemişti muhtemelen. Ancak o akşam trende yarattıkları karakter, Mickey Mouse'tan başkası değildi. Oswald için 26 kısa üretilmişti. Ancak bunların yarısı günümüze ulaşmayı başaramadı. Kurtarılabilen 13 bölüm ise 2 diskli bu sette toparlanıp koleksiyonler için nadide bir parça haline getirildi. Nasıl olup da bu setin Disney adı altında piyasaya sürüldüğünü merak edebilirsiniz. Nitekim çizgi serinin telif hakları onyıllardır Universal'ın elinde. Ne var ki Walt Disney şirketinin CEO'su Bob Iger, 2006 yılında Oswald'u yuvasına döndürmeyi kafaya koydu ve şirketin 30 yıldır birlikte çalıştığı spor spikeri Al Michaels'la Oswald'u takas etti. Böylece Michaels'ın Disney kanalı ABC'yle ortaklığı biterken, Oswald'un telif hakları ve 26 kısa, yeniden Disney'in oldu. Hemen ertesi yıl da çizgi filmler Treasures serisiyle piyasaya sürüldü. Oswald koleksiyonunun İngiltere baskısı bulunmuyor. Sadece diğer Avrupa ülkelerinden edinmeyi deneyebilirsiniz. Kapak tasarımı ve menülerin aldığınız ülkenin dilinde olacağını unutmayın. Ancak çizgi filmler orijinal dilinde izlenebilirler. Bu arada 2006'dan bu yana kayıp Oswald kısalarından birkaçı daha günyüzüne çıktı fakat onlar bu DVD'ye yetişemediler.

2007 - DuckTales First Collection


Ülkemizde Varyemez Amca olarak tanıdığımız Scrooge McDuck ve yeğenleri Huey, Dewey ve Louie'nin(Can, Cem ve Cin) maceralarını anlatan DuckTales, 4 sezon boyunca sürdü ve toplam 100 bölüm ekranlarda yayınlandı. Donald Amca'larıyla yaşayan yeğenler, Donald'ın deniz kuvvetlerine katılması sonucu soluğu cimri amcaları Scrooge'un yanında alıyorlardı. Serinin DVD'yle buluşması bir hayli geç ve problemli oldu. 2005 yılında 1. bölgede ilk volume'u yayımlanan serinin bu ilk setinde 27 bölüm yer aldı. Set nihayet 2007 yılında 2. bölgede de çıktığındaysa sadece 20 bölüm içeriyordu. Daha geniş bir Avrupa seyircisini tatmin edebilmek amacıyla yapımcılar DVD'ye farklı dublajlar eklemek istemiş, ancak bunun için ekstra disk kullanmak yerine masraflardan kısmak adına çareyi 7 bölümü DVD'den çıkarmakta bulmuştu. Nitekim satışlar beklenenin altında gerçekleşti ve Amerika'da peş peşe 24'er bölüm içeren Volume 2 ve 3 satışa çıkarken Avrupa'nın görüp görebildiği tek set, eksik bölümlü ilk volume olarak kaldı. Bugün itibarıyla 1. bölgede 75, 2. bölgede sadece 20 bölüm alınabilir durumda. Disney Amerika'daki satışlardan da tatmin olmamış olacak ki setin son bölümünü yayımlamaktan vazgeçti. 3 diskli bu DVD'ye yabancı sitelerden rahatça ulaşabilirsiniz. Serinin bir de önceki bölümlerde tanıttığım filmi bulunuyor(Bkz. Treasure of the Lost Lamp). Yayımlanan tüm volume'leri toplamayı düşünenler ise ABD baskılarını edinmek durumunda.

2007 - Walt Disney Treasures: The Chronological Donald, Volume 3


1947-1950 yılları arasını kapsayan 3. Donal volume'u toplamda 30 kısa içeriyor. Yine İngiltere'ye gelmeyen set, geriye kalan Avrupalı izleyicilerin de görebildiği son Donald DVD'si oldu ne yazık ki. Aslında iki volume sonrasını iptal edip yayımlamaktan vazgeçen Disney, arşivcilerden tepki görüp, yoğun taleple karşılaşınca söz verdiği 4 volume'un tamamını yayımlamak zorunda kaldı kalmasına. Ancak ne yazık ki son bölüm sadece ABD'de piyasaya sürüldüğü için, bizlere Donald'ı tamamlamak da nasip olmadı. 2. bölgede çıkan son Donald setini herhangi bir Avrupa ülkesinden edinebilirsiniz.

2009 - Walt Disney Treasures: The Complete Goofy


Goofy'nin 46 kısasının iki diske sıkıştırıldığı bu muazzam DVD, neyse ki ABD'nin dışına da kazasız belasız çıkmayı başardı. Tüm Avrupa ülkelerinde uygun fiyatlara bulunabilen DVD'nin tek kusuru, tüm çizgi filmleri baştan sona tek seferde seyredemeyip her seferinde menüye dönmek zorunda kalıyor oluşumuz.

2009 - Walt Disney Animation Collection 6: The Reluctant Dragon


7 ayrı bölümü bulunan Disney Animasyon Koleksiyon Serisi ülkemizde de tümüyle piyasaya sürüldü. Her biri klasik bir Disney kısasının ismini taşıyan ve ekstradan birkaç kısa daha içeren bu 7 DVD'den almanızı önerdiğim tek bölüm bu. Eğer rehberimi bir check list olarak kullanır ve mümkün olduğunca tanıttığım filmleri edinirseniz, diğer 6 bölümün içerisine eklenmiş olan kısaların çok büyük bölümünü de toplamış olacaksınız. Büyük bölümü diyorum çünkü her birinde birer ikişer kısa kaçırıyoruz. Ancak bunlar DVD'yi almak için gerçekten yeterli sebep oluşturmuyor. Öte yandan The Reluctant Dragon(Ülkemizde "İsteksiz Ejderha" adıyla satılıyor)'ın içinde yer alan kısalar şans eseri ağırlıklı olarak başka DVD'lerle edinemeyeceğimiz kısalardan oluşuyor(Film versiyonu için Bkz. The Reluctant Dragon). Eğer aklınız diğer 6 volume'da kalacaksa aşağıdaki listeye bir göz atıp neleri kaçırdığınızı görebilirsiniz.

-Volume 1: Mickey and the Beanstalk: 5 hikayenin tamamı diğer setlerde mevcut.
-Volume 2: Three Little Pigs: 7 hikayeden "Chicken Little" sadece bu sette.
-Volume 3: The Prince & the Pauper: 5 hikayeden "The Pied Piper" ve "Old King Cole" sadece bu sette.
-Volume 4: The Tortoise and the Hare: 6 hikayeden "The Goddess of Spring", "Paul Bunyan" ve "The Sage of Windwaggon Smith" sadece bu sette.
-Volume 5: Wind in the Willows: 6 hikayenin tamamı diğer setlerde mevcut.
-Volume 6: The Reluctant Dragon: 4 hikayeden "The Reluctant Dragon", "Ferdinand the Bull" ve "Goliath II" sadece bu sette.
-Volume 7: Mickey's Christmas Carol: 4 hikayeden "The Small One" ve "Santa's Workshop" sadece bu sette.

2010 - Winnie the Pooh: A Valentine for You


Tahmin edebileceğiniz üzere bu kez temamız Sevgililer Günü. 60 dakika uzunluğunda "A Valentine for You" özel TV bölümünün yanı sıra 18/1 "My Hero", 27 "Un-Valentine's Day" ve 30/2 "Three Little Piglets" bölümlerini içeren set, sadece yurtdışında üretildi ve çoğu yerde tükenmiş durumda. Amazon gibi bazı mağazalardaki ve Ebay'deki satıcılarda bulma ihtimaliniz var.

2010 - Lilo & Stitch: The Series No: 1-8 / Volumes 1-4



2003-2006 yılları arasında iki sezon ve 65 bölüm boyunca yayınlanan Lilo & Stitch televizyon serisi, DVD piyasasında diğer yapımlara göre biraz daha derli toplu bulunuyor. Serinin şimdiye dek 65 bölümünü içeren komple bir set(12 disk) ve ilk 32 bölümünü içeren 8 ayrı disk tek tek piyasaya sürüldü. Bölümler yayın sırasını takip ettikleri için düzenli gidiyorlar. Ama hepsinden önemlisi, bazı İskandinav ülkeleri, Japonya ve Fransa haricinde Amerika ve İngiltere dahil dünyanın hiçbir yerinde yayımlanmayan bu DVD'ler, büyük bir şans eseri Türkiye'ye gelmeyi başardılar. 2010 yılı içerisinde ilk 8 disk ayrı ayrı raflara sürüldü ve 2012 itibarıyla stoklar hala devam ediyor. Eğer almayı düşünüyorsanız fazla beklememenizi tavsiye ediyorum çünkü bu tarz bir setin kapış kapış gitmeyeceğini tahmin edebilirsiniz. Dolayısıyla az sayıda üretilip stoklar tükendiği an piyasadan çekilecektir. Eğer tüm bölümleri almak istiyorsanız yukarıda resmini gördüğünüz, Fransa'da yayımlanan 12 diskli koleksiyon setini almalısınız. Ülkemiz ve diğer ülkelerde 32 bölümden sonrası ne yazık ki yayımlanmadı.

Lilo & Stitch ile rehberimizin 3. sayfasını da kapatıyoruz. Bu durumda tüm Disney animasyonlarını bitirmiş olduk. Ancak sadece 1. bölgede yayımlandığı ya da hiç DVD piyasasına sürülmediği için kaçırdığımız çok önemli bazı çizgi filmler de var.

2. bölgede yayımlanmayan DVD'ler:
-Walt Disney Treasures serisinden Chronological Donald Vol. 4, Complete Pluto Vol. 2, More Silly Symphonies
-DuckTales Vol. 2 ve 3
-Chip 'N' Dale Rescue Rangers Vol. 2
-Darkwing Duck Vol. 1 ve 2.

DVD piyasasına hiç uğramayan bazı çizgi film serileri:
-101 Dalmatians
-Hercules the Animated Series
-The Legend of Tarzan
-Aladdin
-The Little Mermaid the Animated Series
-Mickey Mouse Works
-Disney's House of Mouse
-Quack Pack

Bu serilerin artık DVD olarak yayımlanma şansları hiç yok. Sadece Blu-ray olarak piyasaya sürülmelerini umabiliriz ki bu bile çok uzak bir ihtimal. Yine de umudumuzu yitirmeyelim... Bir sonraki bölüm, rehberimizin son alt başlığı olan canlı aksiyon filmlerden oluşacak.

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Disney DVD Film Koleksiyonu Bölüm 3 - 2

Disney DVD'lerini incelemeye devam ediyoruz. Biraz geciktiği için özür diliyorum. Geçen bölümde televizyon serilerine göz atmıştık. Bu bölümde de klasikleşmiş çizgi filmlerin DVD piyasasındaki son durumunu gözden geçireceğiz.

Önceki bölümler:

1-1. Bölüm         1-2. Bölüm          1-3. Bölüm         
1-4. Bölüm         1-5. Bölüm          2-1. Bölüm         
2-2. Bölüm         2-3. Bölüm          2-4. Bölüm
2-5. Bölüm         3-1. Bölüm

2004 - Chip 'N' Dale Here Comes Trouble


Disney'in televizyon için üretttiği ilk kısalardan Chip ile Dale'in maceraları, DVD'yle ilk kez bu set sayesinde buluştu. Toplam 7 kısadan oluşan DVD'de yer alan bu çizgi filmlerin aslında bir kısmı "Walt Disney Treasures" setlerinde de bulunuyor. Ancak o setlerin bazıları 2. bölgede ulaşılmaz olduğu için "Chicken in the Rough", "Two Chips and a Miss", "Out of Scale" ve "Up a Tree"'yi sadece bu DVD'de bulabilirsiniz. Geriye kalan üç bölüm "All in a Nutshell", "Chip an' Dale" ve "Food For Feudin'" ise 2. bölge Treasures serisinde de mevcut. DVD ülkemizde de 2004'te "Chip ile Dale Başımız Belada" adıyla üretildi fakat stokları ne yazık ki tükendiği için yabancı sitelerden edinmek gerekiyor.

2004 - Chip 'N' Dale Trouble in a Tree


Önceki setin devamı da diyebileceğimiz DVD'de toplam 8 Chip 'n' Dale kısası yer alıyor. Yine "Walt Disney Treasures" setleriyle ortak bölümler söz konusu. Bunlardan "Working for Peanuts", "Corn Chips", "Donald Applecore" ve "Dragon Around" sadece bu DVD'yle edinilebilirken, "Out on a Limb", "Toy Tinkers", "Three for Breakfast" ve "Winter Storage"a ise Chronological Donald Vol. 3(incelemesini bir sonraki bölümde bulabilirsiniz) ile de sahip olabilirsiniz. DVD hem yurtdışında, hem de "Ağaçtaki Sorun" ismiyle ülkemizdeki sayılı mağazada hala satışta.

2004 - Walt Disney Treasures: Mickey Mouse in Living Colour


Mickey'nin 1935-1938 yılları arasında televizyonda yayınlanan kısalarının 27 tanesinin toparlandığı set, 2 diskli olarak limitli metal kutular ve plastik genel baskılar olarak üretildi. Dijital olarak temizlenen kısaların hepsi el değmemiş ve kırpılmamış halde sette yer alıyor. İngiltere dahil diğer Avrupa ülkelerinde de üretilen setin plastik kutulu olanlarını kolayca, biraz şanslıysanız ve aşırı lüks olarak görmüyorsanız metal kutulu olanlarını da biraz zahmetle bulabilirsiniz.

2004 - Walt Disney Treasures: The Chronological Donald, Volume 1


1934 ile 1941 arasındaki dönemde yayınlanan Donald Duck klasiklerini toparlayan Volume 1, Chronological Donald serisinin dünya genelinde en geniş bölgeye yayılan bölümü aynı zamanda. İngiltere'de çıkan tek Donald kronolojisi olan set, 2 disk üzerinde 36 kısa içeriyor. İngiltere baskısı tükenen seti 150 TL'ye bulabilirsiniz. O da eğer şanslıysanız. Diğer Avrupa ülkelerindeyse daha uygun fiyatlara bulmak mümkün.

2004 - Magical World of Winnie the Pooh Volume 5: Friends Forever


Bu sette toplanan Tne New Adventures of Winnie the Pooh bölümleri 19/2 "Fish Out of Water", 24/2 "Good-bye, Mr. Pooh", 29/1 "Where Oh Where Has My Piglet Gone?", 37 "Pooh Skies". DVD yabancı sitelerde tükendiği için Ebay'e bakabilirsiniz.

2004 - Magical World of Winnie the Pooh Volume 6: Love and Friendship


Bu sette toplanan bölümler 8/1 "Stripes", 19/1 "A Very, Very Large Animal", 20/2 "Tigger's Shoes", 28/1 "No Rabbit's a Fortress". Yine sadece yurtdışında üretilip yine tükenmiş bir set. Ne yapacağınızı biliyorsunuz.

2004 - Walt Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and White, Volume 2


Önceki bölümde tanıttığım ilk volume gibi yine İngiltere'ye uğramayan set, 2 disk üzerinde 1928-1935 yılları arasında yayınlanmış tam 40 kısayı içeriyor. Avrupa baskılarından herhangi birini edinerek bu ölümsüz klasiklere sahip olabilirsiniz.

2004 - Walt Disney Treasures: The Complete Pluto, Volume 1


1930'dan 1947 yılına kadarki bir aralığa yayılan sürede yayınlanmış 28 Pluto klasiğini içeren DVD iki diskten oluşuyor. İngiltere'de yayımlanmayan seti Avrupa ülkelerinden temin etmeniz mümkün. Geriye kalan Pluto kısaları volume 2'de yer alıyor ancak ne yazık ki volume 2 Amerika dışında hiçbir yerde piyasaya sürülmedi. Disney'in can sıkıcı hale gelen bu dağıtım politikası yüzünden hiçbir seriyi tek bir ülkeden çıkmış baskılarla toparlamak mümkün değil. Pluto'nunda tüm kısalarını toparlamayı düşünüyorsanız volume 2'yi sadece Amerika'dan, 1. bölge olarak edinebilirsiniz.

2005 - Dining Out with Timon & Pumbaa


Timon & Pumbaa çizgi serisinin 6* bölümünü içeren DVD ülkemizde "Timon & Pumbaa ile Akşam Yemeği" adıyla yayımlandı. Sette bulunan 4 bölüm: "French Fried", "Russia Hour", "To Killimanjaro Bird" ve "Rocky Mountain Lie". Setin yurtiçi ve yurtdışı baskıları tükenmiş olduğundan 3. parti satıcıları yoklamanız gerekiyor.

*Kartonetten

2005 - On Holiday with Timon & Pumbaa


Aslan Kral serisinden spin-off olarak doğan Timon & Pumbaa çizgi filminin 6* bölümünü içeren DVD, ülkemizde de "Timon & Pumbaa ile Tatilde" adıyla raflara sürüldü. Sette bulunan bölümler "Kenya Be My Friend?", "South Sea Sick", "Uganda Be An Elephant" ve "How to Beat the High Costa Rica". Yine yurtdışının aksine ülkemizde daha kolay bulunan bir DVD.

*Kartonetten

2005 - Magical World of Winnie the Pooh Volume 7: Share Your World


Önceki volume'lerin aksine aynı yıl ülkemizde de Winnie the Pooh'nun Sihirli Dünyası: Sihri Paylaş ismiyle üretilen DVD'de bulunan bölümler 17/2 "The Rats Who Came to Dinner", 20/1 "Lights Out", 23/2 "To Catch a Hiccup", 50/2 "Owl's Well That Ends Well". DVD yurtdışında tükenmiş durumda ancak ülkemizde stoklar azalmış olsa da hala satış devam ediyor. Set bir dönem kitap+DVD şeklinde de satılmıştı.

Gelecek kısımda 3. bölümü noktalıyoruz.