Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



26 Nisan 2010 Pazartesi

Desperate Housewives Season 1 İnceleme


Oyuncular: Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria, Nicolette Sheridan
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj: Macarca, Rusça, Lehçe
Altyazılar: Türkçe, İngilizce, Portekizce, Rusça, İbranice, Hırvatça, Lehçe, Romence, Sırpça, Slovakça, Yunanca, Bulgarca, Macarca
Bölge: 2 (Türkiye)
Görüntü: 1. 78:1
Disk Sayısı: 5
Süre: 955 Dakika
Ekstralar: Türkiye baskısından çıkarılmış.

The O.C.'nin Dawson's Creek'in yerini alması gibi Desperate Housewives da yıllar önce biten Sex & the City'den boş kalan koltuğa kurulmuş durumda. Zeki senaryosu, maket gibi durmayan karakterleri, eğlenceli hikayesi ve toplumda tabu olarak görülen konulara doğru ya da yanlış, ama kesinlikle cesur bir yaklaşım takınması sebebiyle yıllardan beri beğenilerek izlenen bir dizi Desperate Housewives. Hali hazırda 6 sezon gibi hatrı sayılır, başarılı öncülerine kıyaslaysa ortalama bir uzunluğa erişmiş bulunuyor. Şimdilerde başladığı noktanın oldukça ilerisinde seyreden hikayesi ise hala rating yapmakta zorlanmıyor.

Amerika'nın Wisteria Lane isimli küçük ve temiz bir banliyösünde ikamet eden sıradan insanların -daha da spesifik olursak ev kadınlarının- sıradanmış gibi gözüken, ancak hiç de öyle olmayan hayatlarını anlatan bir dizi Desperate Housewives. Bakımlı bahçeleri olan bu tertemiz ve bembeyaz evlerde aslında epeydir ilginç şeyler oluyor. Hikayeye çok sonradan dahil olan, biz izleyicileriz sadece. Ancak daha pilot bölümünde, güneşli ve pırıl pırıl bir günde, evinin mutfağında şakağına dayadığı silahla intihar edip aramızdan ayrılan Mary Alice Young, artık her şeyden uzak ve tepelerden seyrediyor olmanın verdiği rahatlıkla, kapalı kapılar ardında olan biteni, bütün hikayeyi ve mahalleye giren çıkan herkesi bir bir anlatıyor bizlere eksik olmasın. Tabii kendisinin bu noktaya gelişinin altında da soluk kesici bir hikaye yattığı için ondan da bahsetmeyi ıskalamıyor.

Başta ölümüyle büyük bir şok ve üzüntü yaşayan yakın arkadaşları Susan, Lynette, Gabrielle ve Bree olmak üzere tüm mahalle, taziyelerini sunmak adına Young ailesinin evinde toplanıyorlar. 4 arkadaşı ve mahallenin yosması Edie, çok mutlu gözüken bir ailenin başına böyle bir şey gelmiş olmasından huzursuzlar-diğer herkes gibi- çünkü dışarıdan bakıldığında kendilerinin de mutlu birer tablo çizdiklerine eminler. Ve tabii gerçeğin öyle olmadığının da bilincindeler. Susan, sekreteriyle ilişki yaşayıp kendisini terk eden kocasının ardından kızıyla bir başına kalmış, şaşkın mizacı yüzünden evdeki anne rolünü kızına devretmiş durumda. Lynette, çocukla kariyerin yanyana gitmediğini anlayıp evine kapanmış, sürekli iş gezilerine çıkan kocası aydan aya eve uğrarken kendisi 4 çocukla boğuşuyor. Gabrielle, "zengin koca ideal kocadır" inancıyla mankenliği bırakıp evlenmiş ama evlilikleri uzun süredir baharattan yoksun bir yemek tadı veriyor. Bree ise evini asker kampına çevirmiş. Dışarıdan parıldıyorlar fakat içeride temeller zangır zangır sallanıyor.

Her birinde bu dört bayanı ve tabii ki Edie Britt'i birbirinden komik, içinden çıkılması zor gibi görünen durumlarla karşı karşıya bulduğumuz 1. sezonun 23 bölümü, bu set içinde toplanmış. Ülkemizde 2005 yılında piyasaya sürülen set, Türkçe altyazı desteği sunmasıyla sevindirirken, yurtdışındakinin aksine 6 değil, 5 diskli bir versiyon olmasıyla da hayal kırıklığı yarattı. Tiglon'un fazla masrafı kısmak adına arşivcilerin nimet olarak gördüğü ekstraları içeren disc'i sete dahil etmemesi sık rastladığımız bir durum. Neyse ki son dönemde bu yaklaşımlarını terk etmiş gibi gözüküyorlar.

5 diskin her biri ince DVD kutularına yerleştirilmiş. Tüm DVD'ler ise kalın karton bir kutuya girerek derli toplu bir hal alıyor. Yerden tasarruf sağlayan ince DVD'ler ve kolay kolay yıpranmayan kalın kartonet setin en cazip unsuru. Dizinin 1. sezonunda her yere hakim olan ve senaryoyla tezat oluşturması adına bilinçli şekilde seçilen çarşaf gibi bembeyaz fon, DVD setinde de kullanılmış ve her şey beyaz fon üzerine oturtulmuş. Menü tasarımı dizinin jeneriğine uygun olarak bol elmalı olarak karşımıza geliyor. Dizi müziğinin aynen kullanıldığı DVD açılışı sonrası farklı menülerde farklı müziklere yer verilmiş olması da hoş bir unsur. Dizinin sonraki sezon setlerinde de tüm menü tasarımının aynen korunup ufak değişiklerle zenginleştirilmiş olması, setler arasında da bir bağ kuruyor.

Genel olarak iyi ve arşivlik denebilecek 1. sezon setinin tek kusuru ekstra disk ve herhangi bir kitapçık vs. içermiyor oluşu. Ekstraları çok büyük kayıp saymadığınız sürece bu uğurda yurtdışından sipariş vermenizi tavsiye etmiyorum, zira herhangi bir şekilde Türkçe altyazı barındırmıyorlar. Yıllar içinde stoklara bir girip bir tükenen set şu sıralar ülkemizde 5 yıl öncesinin yarı fiyatına inmişken hala almadıysanız şimdi tam sırası olduğunu bir kenara not edin.

Herkesin birkaç kirli çamaşırı vardır.

Puanlar
Set: 6/10
Dizi: 8/10

Değer mi?
Herhangi bir ekstra barındırmıyor oluşunu saymazsak dizinin çoğu yönden kaliteli oluşu, devamının da ümit vaat etmesi arşiv değerini artırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder