Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



22 Nisan 2010 Perşembe

The O.C. Season 1 İnceleme

Oyuncular: Benjamin McKenzie, Mischa Barton, Adam Brody, Rachel Bilson, Chris Carmack
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj:-
Altyazılar: İngilizce, Hollandaca, İsveççe
Bölge: 2, 5
Görüntü: 1. 33:1
Disc Sayısı: 7
Süre: 999 Dakika
Ekstralar: Gerçek O.C., 2. Sezona yakın bakış; Silinmiş sahneler; The. O.C. müziği; The Episodes, The Model Home, The Outsider, The Secret, The Countdown ve The Telenovela müzik rehberi; Josh Schwartz ve Stephanie Savage'ın pilot bölüm yorumları; Sürpriz Yumurta

The O.C., Orange County'nin zengin muhiti New Port'ta geçen çalkantılı olayları anlatan bir gençlik dizisi. 2003 yılında yayın hayatına başarılı bir şekilde başlayan dizinin aynı başarıyı son sezonda da gösterdiği pek söylenemez. Ana karakterlerden birinin veda etmesiyle eski havasını iyice yitiren dizi, bu duruma ve düşen ratinglere daha fazla direnemeyerek 4. sezonu tamamlayamadan erken bir vedayla 2007 yılında son buldu. Ancak yayınlandığı yıllarda, özellikle ilk sezonuyla sadece ratinglerin değil, başka pek çok listenin de zirvesindeki isim daima O.C. oldu. Dizideki karakterlerin her bölümde giydikleri kıyafetler gençlerin o haftaki sohbet konuları, dizide çalan şarkılarsa Amerika'da hemen her yerde çalan hitlere dönüştü. U2'dan Coldplay'e, The Thrills'den Jem'e kadar pek çok ismin şarkılarını dizide yer bulmasının yanı sıra, bir kısmı da bizzat dizide karşımıza çıktılar. Müzik listelerine yön veren dizi, bu şöhretinin getirisiyle yayını boyunca tam 6 soundtrack albümünü piyasaya sürdü.

Kısaca The O.C., belki de Dawson's Creek'ten beri dizi yapımcılarının bir türlü yakalayamadığı gençlik dizisi ivmesini yakaladı ve bir fenomen haline gelerek hem Dawson's Creek'ten, hem de arkasından gelen One Tree Hill ya da Gossip Girl gibi benzerlerinden kat kat üstün ve ulaşılması güç bir rekora imza attı. Öyle ki The O.C.'nin Amerika'da en düşük ratingli son sezonu(4.4 milyon izleyici), En iyi sezonu 4.3 milyon izleyiciye ulaşan One Tree Hill'dan veya 2.84 milyon izleyiciyle Gossip Girl'den çok daha iyi durumdaydı. Buna rağmen burada tanıttığım 1. sezonun 9.7 milyon gibi bir seyirciyi kendine çektiğini düşünürsek, dizinin yıllar içindeki çizgisini az çok kestirebiliriz.

Dizi, Ryan Atwood isimli sorunlu bir gencin aralarına katılmalarıyla New Port'luların yeterince karmaşık hayatlarının daha da heyecanlı hale gelmesinin hikayesini ele alıyor. Fakir bir semtten ve perişan bir aileden gelen Ryan, abisiyle giriştiği bir hırsızlık sonrası yakalanıp, bu tip konularda çok hassas bir avukat olan Sandy Cohen'le tanışıyor. Sandy aslında oldukça zeki ve parlak olduğunu derhal keşfettiği Ryan'ın kendisini harcamasına dayanamayarak genç adamı, karısı ve oğluyla yaşadığı evlerine, zengin muhiti Orange County'e birlikte yaşamak üzere davet ediyor. Başta teklifi kabul etmeyen Ryan, başka çıkış yolu olmadığını anlayınca mecburen soluğu Cohen'lerin evinde alıyor. Sandy'nin karısı Kirsten ise durumdan pek hoşnut değil ve bu yabancıya temkinli yaklaşmayı tercih ediyor. Öte yandan Cohen'lerin Ryan'la aynı yaştaki oğulları Seth, başta bir fikre sahip olmasa da kendisini tartaklayanlarla arasında siper görevi gören Ryan'a bir anda ısınıveriyor. Kendi izole hayatlarıyla meşgul olan neredeyse tüm O.C. sakinleri Ryan'ın gelişinden bir şekilde etkileniyorlar. Komşu kızı Marissa da bundan nasibini alıyor ve Ryan'la aralarında tarif edilmez bir çekim baş gösteriyor.

2004 yılında piyasaya sürülen ilk sezon seti ülkemizde de Tiglon tarafından el değmemiş bir baskıyla satışa sunuldu. El değmemiş diyorum çünkü set yurtdışından getirildiği gibi, sadece üzerine Tiglon etiketi yapıştırılmak suretiyle dağıtıldı. Dolayısıyla setteki her şey İngilizce ve ne yazık ki Türkçe altyazı desteği de sunmuyor. Toplam 27 bölüm ve 7 disc'ten oluşan setin, resimlerde gördüğünüz bu versiyonu, 7 disc'in her birinin ayrı ayrı kalın DVD kutularına yerleştirilmesiyle oluşturulmuş. Oldukça geniş bir yer kaplıyor oluşu setin en büyük eksisi. Günümüzde bu tarz DVD kutuları arşivciler için büyük sorun yaratmasından ötürü iyice terk edilmeye başlandı. Zaten sonradan setin daha ince plastik kutulu versiyonları piyasaya sürüldü. 7 DVD kutusu ayrıca bir karton kutuya yerleştirilmiş. Yine ince bir yapı söz konusu ve pek dayanıklı değil. Setin son parçasıysa bir adet kitaçık. Her bölüme ait resimler, özetler vs. bu kitapçıkta bulunuyor. Setin arşiv değerini artıran bir unsur.

Menü tasarımı dizi jeneriğini anımsattığı için hoş bir şekilde tasarlanmış. Phantom Planet'in efsane haline gelen "California" isimli parçası eşliğinde dizinin karakterleri ekrana yansıyorlar. Set, dizilerde çok sık rastlamadığımız kadar fazla ekstrayı içeriyor. Dizi müziği belgeselleri ve sesli yorumlar gayet hoş. 2. sezona yakın bakış adlı kısa röportaj ise sadece ilgi çekmesi için konmuş, bomboş bir ek. Setin en büyük kusuru(ki daha sonraki ince baskılı setlerde düzeltildi) tam ekran görüntü formatı. Televizyonda da tam ekran izlediğimiz için büyük bir sorun olmasa da geniş ekranın daima daha iyi sonuç verdiği bir gerçek. Set ülkemizde çoğu yerde tükenmiş durumda. Ancak 2. bölge Avrupa baskısının birebir kopyası olduğu için yabancı sitelerden sipariş vermeniz durumunda değişen hiçbir şey yok. Eğer yer problemi çekiyorsanız daha az şatafatlı olan plastik kutulu ince baskıyı almanızı öneririm. Tüm sezonları bir arada almak isteyen arşivcilerse 4 sezonun 26 disc'li, koskoca bir fotoğraf albümü olarak son derece şık bir şekilde bir araya getirildiği sınırlı sayıdaki baskıyı -eğer bulabilirlerse- ebay gibi açık artırma sitelerinden edinebilirler.

California Here We Come...

Puanlar
Set: 6/10
Dizi: 8/10

Değer mi? Diziye kesinlikle değer. Ancak setin Türkçe altyazısı olmaması, tam ekran görüntü formatı ve fazlaca yer kaplıyor oluşu sebebiyle plastik kutulu ince baskılı setlerden almanızı tavsiye ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder