Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



21 Nisan 2010 Çarşamba

Smallville Season 1 İnceleme


Oyuncular: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Sam Jones III, Allison Mack
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj: Fransızca
Altyazılar: Arapça, Bulgarça, Hollandaca, İngilizce, Fransızca, Yunanca, Romence, Türkçe
Bölge: 2
Görüntü: 1. 77:1
Disc Sayısı: 6
Süre: 889 Dakika
Ekstralar: Pilot bölümden silinmiş sahneler, Pilot bölüm storyboard montajı, İnteraktif Smallville turu, Pilot ve "Metamorfoz" bölümü sesli yorumları


Smallville, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de -CNBC-e'de- gösterilen ve fenomen haline gelmiş bir dizi. Clark Kent'in, namı diğer Superman'in gençlik maceralarına odaklanan dizi, yazıyı düzenlediğim şu sıralarda 9 sezona kadar dayanmış durumda. İlk sezon bir konu bütünlüğüne sahip olmaktan ziyade her hafta farklı bir kötü karakterin pataklanmasından ibaret aslında. Bu yüzden yer yer tekrarlara ve sıkıcı anlara rastlamak mümkün. Bununla birlikte gayet tatminkar sezon finaliyle birlikte "daha hiçbir şey görmediniz" diyen dizi, bu sözünü sonraki birkaç sezonla fazlasıyla yerine getirdi diyebiliriz. Ancak ratingleri iyi giden her yapım gibi o da ekranlara yapıştı ve son zamanlarda bir kısım hayranını hayal kırıklığına uğrattığını söylemek yanlış olmaz.

Dizi, Superman'in hikayesini az çok bilen herkesin aşina olduğu gibi meteor yağmuruyla başlıyor. Çocuk hasretiyle yaşayan Kent çifti, çok uzak bir galaksiden geldiğini bilmeksizin gökten zembille düşen küçük Kal-El'i derhal evlat edinip adını Clark koyuyorlar. Bu andan sonra da hikaye Clark'ın lise dönemine eğiliyor. Sıradan olmaya çalışan ancak olmadık anlarda sıradışı yeteneklerini keşfetmekten geri durmayan Clark, henüz kim ya da ne olduğunun bilincinde değil. Okulun en güzel kızlarından birine, Lana Lang'e aşık ve pek de popüler bir çocuk olduğu söylenemez. Ancak yakın arkadaşları her zaman Clark'a destek oluyorlar. Tabii her şey bu kadar güllük gülistanlık sürmüyor. Kasabada birbiri ardına beliren garip tiplerle Clark'ın yolu her seferinde bir şekilde kesişiyor ve tüm yerli halkın hayatını tehlikeye atan bu insanlarla mücadele etmek Clark'a düşüyor. Sezon finaline değin aynı rutinle devam eden dizi(Her hafta başka bir ucubeyle savaş), finalde hatrı sayılır miktarda kaos yaratmayı ihmal etmiyor.

Toplam 21 bölümden oluşan ilk sezon DVD'si 2003 yılından beri piyasada. Burada incelediğim sette 6 disc, şık bir şeffaf plastik kutu içinde toplanmış. Ayrı ayrı DVD kutularına yerleştirilmemiş olmaları yerden tasarruf edebilmemiz adına güzel bir durum. Bu plastik kutuyu da bir başka karton kutunun içine yerleştirmişler. Ancak karton kutuların çok da dayanıklı olmadıkları ve iyi muhafaza edilmedikleri takdirde en fazla 1-2 yıl içinde aşırı yıprandıkları acı bir gerçek. Kutunun biraz daha kalın olması gerekiyor bu tarz setlerde. Kutu içine yerleştirilen kitapçık, her sette göremediğimiz için hoş bir nimet. Her bölümün özetini, bölümden birkaç kareyi ve bazı başka ayrıntıları içeren kitapçık sete ayrı bir anlam katıyor. DVD disc'lerin kutudan çıkarılması biraz zorlayabiliyor. Disc'lerin herhangi bir sarsıntıda alıp başlarını gitmemeleri için hayırlı, çok fazla çıkar tak yapanlar için yıpratıcı bir durum.

DVD menü tasarımı gayet hoş. Arkada Remy Zero'nun dizi jeneriğinde kullanılan parçası "Save Me" çalarken ekrana diziden kareler yansıyor. Ekstralar orta kıvamda ve özellikle pilot bölüm üzerine içeriğe sahipler. Setin en iyi yanıysa kuşkusuz geniş ekran görüntü formatı. Diziye ayrı bir sinemasal hava katan bu format, eğer diziyi TV'de tam ekran takip ettiyseniz gözlerinizi bayram ettiriyor.

Gelelim setin Türkiye'deki durumuna. Smallville'in 1. Sezon DVD'leri ülkemizde de Türkçe altyazı seçeneğiyle birkaç yıldır mevcut. Ancak hayli baştan savma ve devşirme bir şekilde, tek tek disc'ler halinde, çok az sayıda piyasaya sürülüp kaderlerine terk edildiler. Ara sıra açık artırma sitelerinde ikinci el olarak boy göstermelerini saymazsak uzun süredir de piyasada yoklar zaten. Bununla birlikte Genç Superman adı altında 90 dakikalık, ne idüğü belirsiz DVD'lere de sağda solda rastlamanız mümkün. Dolayısıyla 1. sezon DVD'sini almanın en akıllıca yolu Amazon.co.uk, ya da Zavvi.com gibi yabancı alışveriş sitelerini tercih etmek olacaktır. Genelde dizilerin yurt dışı baskılarında Türkçe altyazıya rastlamak pek mümkün olmuyor ancak Smallville'in Avrupa'da piyasaya sürülen 2. bölge setleri Türkçe dahil pek çok dil içeriyor. Almayı düşünenler burada tanıtılan 2. bölge baskının piyasadaki en eli yüzü düzgün versiyon olduğunu unutmasınlar.

Superman olunmaz, Superman doğulur!...

Puanlar
Set: 9/10
Dizi: 7/10

Değer mi?
9 sezonluk, sonu olmayan bir maceraya başlamak için piyasada daha iyi bir set yok. Superman'in hikayesi sizi cezbediyorsa, ya da üzerine fantastik öğeler serpilmiş bir gençlik dizisi arıyorsanız en iyi ihtimallerden birine bakıyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder