Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



3 Ocak 2012 Salı

The X-Files Season 1 İnceleme

Oyuncular: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, Tom Braidwood,
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj: -
Altyazılar: İşitme engelliler için İngilizce
Bölge: 2
Görüntü: 4:3
Disk Sayısı: 7
Süre: 1104 Dakika
Ekstralar: "The Truth About Season 1" 11 dakikalık belgesel, "Behind the Truth" TV tanıtımları, Uluslararası video-klipler, TV reklamları, Pilot bölümden iki adet silinmiş sahne, DVD-rom oyunu.

9 sezon ve 202 bölüm boyunca süren, 2002 yılında ekranlara veda eden ancak yıllar sonra yepyeni bir sinema filmiyle yeniden hayranlarıyla buluşan bir televizyon fenomeni The X-Files. Onun için fantastik dizilerin ana kaynağı desek yanlış olmaz çünkü günümüzde TV'lerde dönen ne kadar fantastik yapım varsa hepsinin yolu bir şekilde The X-Files'la kesişiyor. Hepsinde bu diziden izler görmek mümkün. Dizi, konusu itibarıyla o kadar geniş bir alandaki fenomeni bir araya toplayarak yıllar boyu izleyicilere sundu ki buna şaşırmamak gerek zaten. Hayalet hikayelerinden uzaylılara, şehir efsanelerinden ulusal boyutta komplolara, aydınlatılamamış tarihi olaylardan gelecek kehanetlerine dek pek çok enteresan vaka dizinin hikayesinin bel kemiğini oluşturdu 9 sezon boyunca. Ancak bunlardan en önemlisi hiç kuşkusuz dünya dışı varlıklar, yani uzaylılardı ve belirli aralıklara küçük yeşil adamlar sürekli hikayeye dahil olup durdu. Ta ki dizinin finaline dek. Ancak bütün bu çeşniye karşın The X-Files'ın bugünkü fantastik dizilerde olmayan bir yapıyı inşa ettiğini de söyleyebiliriz. Zira dizi, hiçbir zaman, ne kadar uç bir hikayeyi işlerse işlesin, mutlaka gerçek hayattan iddiasını destekler verileri arkasına almayı ihmal etmiyor, hiçbir zaman pür fanteziye kaçmıyordu. Burada yapımcı ekibi tebrik etmek gerek çünkü gerçekten hem bilimsel, hem de metafizik anlamında bu kadar dolu ve aklı başında yapımlarla her zaman karşılaşmıyoruz.

İlk sezonun yayınlandığı tarihte ABD'de aldığı ratinglere bakacak olursak 9 sezon içinde en az seyredilenin ilki olduğu hemen fark ediliyor. Bunun sebebi ilk sezonun kalitesinin düşük olması değil-aksine son 2-3 sezondan çok daha iyi-, seyircinin henüz The X-Files'a bağlanmamış olmasıydı. İyi bir pilot bölüm izleyici sayısı yakaladıktan sonra sezonun ortasına kadar istikrarlı biçimde düşüş yaşayan dizi, ikinci yarıda adeta yeniden doğup pilotu da aşarak ratinglerde üst sıralara oturdu. Konusuna gelirsek... Fox Mulder, çok parlak bir üniversite eğitimi sonrası FBI'da hızla yükselen bir ajanken doğaüstü olaylara olan düşkünlüğü sebebiyle X-Files olarak bilinen ve çözülememiş gizemli vakaların yığılıp kaderine terk edildiği departmanın başına geçmiştir. FBI'ın tamamı ve diğer çevrelerce X-Files, ciddiyetten uzak ve çöplük değeri gören bir bölümdür. Kısa sürede bu kötü ünü Mulder'a da yapışır ve Mulder, herkesçe alay konusu olan bir ajan olup çıkar. Ancak yönetim yine de Mulder'ın fazla başıboş bırakılmasından yana değildir. Bu yüzden eğitimini Tıp üzerine tamamlamış Dana Scully, düzenli olarak Mulder'ın aktivitelerini üst yönetime raporlamak üzere ortak olarak yanına atanır. Mulder, tam bir bilim kadını olan ve mantığın sesinden ödün vermeyen Scully'ye başta mesafeli davransa da, ikili çok geçmeden birbirlerine alışıp güvenlerini kazanırlar.


Dışarıdan baktığınızda çok uyumsuz gözüken bu çift, aslında bugüne dek başka hiçbir TV dizisinde yakalanamayan bir kimyayı yakalamayı başardı. Mulder'ın sınırları belli olmayan aşırı açık fikirli doğasıyla Scully'nin iflah olmaz bilimsel hayat görüşü birbiriyle öyle bir örtüştü ki hem izleyicilerin, hem de yapımcıların takdirini kazanarak dizinin en önemli öğesi haline geldi. Yapımcıların takdirini kazandı diyoruz çünkü onlar da ellerindekinin değerini bilerek bu kimyayı 9 sezon boyunca istikrarlı biçimde sürdürdüler-belki David Duchovy'nin gözükmediği sezonlar hariç-. İlk sezon boyunca da bu kimyanın tüm bölümlere yayıldığını görüyoruz. Mulder her zaman inanma taraftarı. Onun için her şey olası ve bilimin açıklayamadığı yerde metafiziksel açıklamalara yönelmekte sakınca yok. Ofisindeki "I Want to Believe" yazılı UFO posteri de bunu olduğu gibi özetliyor zaten. Öte yandan Scully, karşılaştığı en akıl almaz durumlarda bile, bu ister bir kurt adam vakası olsun, ister perilerin bastığı eski bir ev, isterse de gökyüzünde beliren garip ışıklı cisimler, bilimin sınırlarını olabildiğince zorlamaktan yana. Her şeyin mutlaka bilimsel bir açıklaması vardır, yoksa da bakmasını bilmediği içindir.

Dizinin yapımcısının yapım belgesellerinde de açıkladığı üzere The X-Files'ta iki adet hikaye yapısı mevcut. Birincisi her hafta farklı bir anomalinin işlendiği birbirinden bağımsız hikayeler, ikincisi de belirli aralıklarla düzenli biçimde devam eden büyük UFO komplosu. İlk sezonda da dizinin genelinde olduğu gibi bu yapı aynen işleniyor. 24 bölümün büyük kısmı bağımsız öyküleri anlatırken özellikle sezon açılışı ve finali, uzaylı temasına ayrılıyor.

DVD'nin özelliklerine geldiğimizde 24 bölümün tamamının kalın plastik, klasik siyah kutuda toplandığını görüyoruz. DVD'ler kutuya sayfa şekliyle yerleştirilmiş. Ancak üst üste bindirilen diskler sebebiyle bir alttaki diske ulaşmak için üsttekini çıkarmak gerekiyor ki bu yerleştirme şeklinin ne kadar zahmetli ve hatalı olduğunu daha önceki incelemelerimizde belirtmiştik. Kutuda bir adet kitapçık mevcut. İçerisinde bölüm bölüm özetler yer alıyor.

Menülerde bizi klasik The X-Files teması bekliyor. Girişte diziden görüntülerle bölümler ekrana yansıyor ve ses/altyazı gibi seçenekleri bölümü seçtikten sonra görebiliyoruz. Neredeyse tüm bölümlerin ekstralarında uluslararası seslendirme çalışmalarını gösteren video-klipler mevcut. Geriye kalan ekstraların tümüyse son diske saklanmış. Görüntü kalitesi dizinin yaşını hesaba katarsanız-1993 yapımı- pek de tatmin edici değil. Özellikle ilk bölümlerde bolca kumlu görüntü seyrediyoruz. Karanlık sahnelerde detaylar tamamen yok oluyor. Ses transferi görüntüye göre çok daha iyi durumda. Altyazılarda sadece işitme engelliler için İngilizce seçeneği mevcut ve o da duyma problemi olmayanlar için bile yetersiz. Karakterlerin konuşmaları çoğu zaman altyazıda olduğu gibi verilmiyor ve üç aşağı beş yukarı aynı anlama gelen, daha kısa cümleler şeklinde yazılıyor. Karakterlerin birbirlerine uzun bilimsel açıklamalar yaptığı sahnelerde bu durum çok daha belirgin.


Dizi seti Türkiye'de piyasaya sürülmedi. Bu vakitten sonra da sürülmesi çok düşük bir ihtimal çünkü DVD artık giderek eskiyen ve yerini Blu-ray'e bırakan bir format. Dağıtıcı firmaların bu zahmete katlanmaları pek olası değil. Belki ileride bir Blu-ray baskısı çıkarılırsa ülkemize uğrama şansı olabilir ancak onun için de evvela dizinin sıkı bir yenileme işleminden geçmesi gerekiyor ki bu haliyle Blu-ray için biraz fazla lüks ve gereksiz. Dolayısıyla seti şu an için almayı düşünenlerin tek yolu yabancı sitelerden sipariş vermek. Ülkemizdeki bazı açık artırma sitelerinde de yabancı versiyonları bulunuyor ancak bölge kodu ve fiyatlarına dikkat etmekte fayda var. Elinizde hiç The X-Files seti yoksa ve tamamını almayı düşünüyorsanız 9 sezonu bir arada sunan bir setin piyasada olduğunu da ekleyelim.

Puanlar
Set: 6/10
Dizi: 10/10
Değer mi?
Dizi için değeceği kesin. Eğer fantastik dizilere meraklıysanız ve türe tam anlamıyla hakim olmak istiyorsanız The X-Files bulabileceğiniz en iyi dizi olacaktır. Ancak 19 yaşındaki dizinin genç izleyicilerin tümüne hitap etmediğini not düşelim. Dizinin hayranlarınınsa almak için bu satırları okumasına gerek olmamalı. Setin en belirgin kusuru görüntünün ortalamanın altında oluşu. Ancak bundan iyisi de hiçbir yerde mevcut değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder