Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



1 Aralık 2010 Çarşamba

Leverage Season 1 İnceleme

Oyuncular: Timothy Hutton, Gina Bellman, Aldis Hodge, Christian Kane, Beth Riesgraf
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj: -
Altyazılar: İngilizce
Bölge: 2
Görüntü: 1.78:1
Disk Sayısı: 4
Süre: 561 Dakika
Ekstralar: Her bölüme yönelik sesli yorumlar, silinmiş sahneler, "Leverage: Behind the Scenes" belgeseli, Anatomy of a Stunt Fight, The Cameras of Leverage, Beth Riesgraf’s Crazy Actress Spoof, Leverage Gets Renewed

Televizyon dizileri son yıllarda anti-kahramanlara bir hayli düşkün hale geldi. Bunun en uç ve müthiş örneklerinden birini kuşkusuz Dexter'la gördük. Olaylara bir seri katilin gözlerinden, hem de gayet makul biçimde bakabilmek ilginç bir deneyimdi. Bu bakımdan Leverage yayın hayatına başladığında nasıl bir gidişat göstereceği merak konusu oldu. Bir grup "kafadar hırsız"ın maceralarını anlatan dizi, her bölümde türlü dalavereyle oyunlar çevirip bir takım pahalı eşyaların ve bolca nakit paranın, pek de yasal olmayan biçimde "taşınmasını" gösteriyordu ne de olsa. Gerçi Leverage'ı Dexter'la kıyaslamak bir hayli yanlış olur, zira ne karakterleri, ne de hikayesi itibarıyla dizi, Dexter'ın aksine kabul etmesi ve özdeşleşmesi zor bir şey barındırmıyor.

Aksine, dizideki hınzır hırsızlarımız oldukça sempatik ve ne yaparlarsa yapsınlar günün sonunda daima onların tarafını tutuyorsunuz. Zaten Leverage'ın bir drama dizisi olmasına rağmen, komedi yönünün daha ağır bastığı rahatlıkla söylenebilir. Dolayısıyla her bir hırsızımız gerektiği zaman espri yapmaktan da çekinmiyorlar. Hem onları motive eden gücün, pür kötülük ya da para hırsı olduğu söylenemez pek. Bu şekilde düşününce Leverage'da zaman zaman Arsene Lupin, yer yer de Robin Hood unsurları yakalamak olası. Hatta organize hırsızlık planları sebebiyle bazı anlarda kendinizi Zeki Alasya - Metin Akpınar'ın başrolde oldukları Köşe Kapmaca filmini izliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Neyse ki Leverage'daki karakterler biraz daha cin tipler de yakayı pek fazla ele vermiyorlar.

Sigorta müfettişi olan Nathan Ford, çalıştığı şirketin, ölümcül bir hastalığın pençesindeyken tedavi masraflarını ödemeyişi üzerine oğlunu kaybeder. Girdiği yastan bir türlü çıkamayan, şirketten istifa eden ve çareyi alkolde arayan adam, bundan böyle ihtiyaç duyanlara yardım etmeye karar verir ve "tek işlik" hırsız çetesi kurulur. Cazibesiyle herkesi büyüleyen, ancak pahalı sanat eserlerinin cazibesinden kendini alamayan Sophie; sayısız ülkede üst seviyede aranan, her türlü yakın dövüş sanatına ve silahlara hakim Elliot; espri yeteneğiyle olduğu kadar teknik ve teknolojik zekasıyla da parlayan Alec; ve rahatsız edici biçimde soğukkanlı, para düşkünü mücevher hırsızı Parker, tek bir kereye mahsus olması planlanan büyük bir soygun için bir araya gelip, güçlerini birleştirirler. Ancak bir nevi oyun içinde oyun meydana gelir ve ava giderken avlanan ekip, başka işler için de birlik olmaya karar verirler.


Dizinin her bölümü, izleyicilere oldukça heyecanlı, merak uyandırıcı ve eğlenceli hikayeler vaat ediyor. Büyük ve planlı soygunlardan küçük çapta kapkaça, el çabukluklarıyla girişilen yürütmelere, raftan aşırmalara, yer değiştirmelere, bolca hırsızlık ve dolandırmaya, adam çarpmaya ya da araklamaya kadar bildiğiniz ne kadar yöntem, aklınıza gelebilecek ne kadar terim varsa Leverage'ın hemen her bölümünde bunlardan hatrı sayılır miktarda görüyorsunuz. Bir kısmı izleyiciye gösterilen, bir kısmı gizem unsuru yaratmak adına gizlenen, bir kısmı da dizinin hızlı giden temposu sebebiyle gösterilse de görülemeyen bu marifetler, senaryoya gayet güzel biçimde yedirilmişler ve sonunda nereye varacağı çok kolay kestirilemeyen olayların peşpeşe çözülüp parçaların yerine oturuşunu izlemek bir hayli keyifli oluyor.

Dizinin 1. sezonu toplam 13 bölümden oluşuyor. İlk bölümün uzatılmış versiyonunu da sete dahil etmişler. 13 bölüm, 4 diske yayılmış ve disklerin hepsi, büyük, beyaz DVD kutusunda toplanmış. Kutunun bildiğimiz plastik DVD'lerden hiçbir farkı yok. Oldukça basit ve ucuz da diyebileceğimiz bu kutu tasarımına pek çok filmin DVD'sinde tek ve iki diskli şekillerde sık sık rastlıyoruz. Ancak disk sayısı 2'den yukarı çıkan dizi setlerinde en azından kitap sayfası gibi tasarlananların kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Zira bu haldeyken diskler, resimde de görebileceğiniz üzere üst üste biniyor ve birbirlerini tahriş etmeleri bir yana, alttaki diske ulaşmak için evvela üsttekini çıkarmak gerekiyor.

Dizinin menüleri olabildiğince sade ve basit tasarlanmış. Kullanımı gayet kolay. Her diskte karanlık fona karakterlerden biri oturtulmuş ve seçenekler arasında gezerkenki imleç, bir adet bıçak olarak tasarlanmış. Görüntü formatı geniş ekran ve de anamorfik olarak sunulmuş. Bu da uygun TV'lerde alt ve üstteki siyah barlardan kurtulabilirsiniz demek oluyor. Setin ses transferi oldukça iyi. Bu, bolca aksiyon barındıran dizi için oldukça olumlu bir unsur. Bu arada dizinin, yıllardan beri kullanılan klasik hırsızlık temalı müzikleri kullanmasının harika bir atmosfer yarattığını da ekleyelim.


Ekstralar açısından hiç de fena olmayan bir setle karşı karşıyayız. Serinin yaratıcıları tarafından yapılan sesli yorumlar, hiçbir bölümden esirgenmemiş. Yaklaşık 13 dakika süren kamera arkası turunun haricinde 2 ila 5 dakika arasında değişen sürelere sahip birkaç küçük içerik daha mevcut. Sette bir kitapçık bulunmuyor, ancak baştan yanlış seçilen kutu tasarımı da bir kitapçık için uygun değil zaten.

Şimdilik 3 sezona sahip olan ve geçtiğimiz yaz 4. sezonun da geleceği duyurulan dizinin 1. sezon seti, dizinin aksine-CNBC-e'de yayınlanıyor- ülkemize henüz uğramadı. Burada yer alan set 2. bölge İngiltere baskısı. Yabancı sitelerden kolayca edinebileceğiniz sette Türkçe dil desteği bulunmuyor. Bunun yanında İngilizce altyazı sette mevcut. Ancak 1. bölge almayı düşünenler, sette hiçbir altyazının bulunmadığını, var olan tek altyazının işitme engelliler için İngilizce olup, sadece PC'de çalıştırıldığında açılabildiğini bir kenara not etsinler. Öte yandan ülkemizde de yavaş yavaş artan popülaritesi sebebiyle bir-iki yıl içinde, setin Türkiye'ye de gelmesini umut edebiliriz.

Puanlar
Set: 5/10
Dizi: 8/10
Değer mi?
Basit ve özensiz dış görünüşüyle arşivlik bir set olamasa da zekice yazılmış senaryosu, eğlenceli karakterleri ve hikayesi sebebiyle diziye vereceğiniz paraya ve vaktinize değebilir. Peşinden gelen 3 sezonu daha olması sebebiyle izleyiciden de olumlu tepkiler aldığına emin olabilirsiniz.