Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



1 Eylül 2010 Çarşamba

Lost Season 1 İnceleme

Oyuncular: Matthew Fox, Evangeline Lilly, Dominic Monaghan, Naveen Andrews, Josh Holloway
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj: Lehçe, Macarca, Rusça
Altyazılar: Bulgarca, Hırvatça, İbranice, İngilizce, Lehçe, Macarca, Portekizce, Romence, Rusça, Sırpça, Slovakça, Türkçe, Yunanca
Bölge: 2
Görüntü: 1. 78:1
Disk Sayısı: 5
Süre: 1023 Dakika
Ekstralar: Kayıp iki diskle beraber Türkiye baskısından çıkarılmış.

Geçtiğimiz yayın döneminde 6 sezon sonunda nihayete eren, son yılların 1 numaralı televizyon fenomeni Lost, ülkemizde de dünya genelindekinden geri kalmayan bir izleyici tepkisi aldı. Dizinin yaratıcılarından başrol oyuncularına kadar bu projeyle ilgisi olan herkes, bir anda herkesçe tanınır hale geldiler-her ne kadar oyuncuların bir kısmının kariyeri çok öncelere dayansa da-. Sayısız hayran sitesi, kulüpler, tartışmalar, yarışamalar hep bu dizi üzerine döndü. O kadar ki bir şekilde bu diziyi izlemek bir yana, herhangi bir şekilde duymadıysanız gerçekten inanılmazı başarmışsınız demektir.

Dizi, Avustralya'dan Amerika'ya varmak üzere yola çıkan bir yolcu uçağının bilinmeyen bir sebeple, harita üzerinde konumu belli olmayan bir adaya düşmesi ve kazadan sağ kurtulan yolcuların hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. İlk etapta yolcular için kazanın şokunu atlatıp sakinleşmek, yaralılara yardım etmek ve yardım gelene dek oturup beklemek yapılacak en önemli şey gibi gözükürken, adada meydana gelen garip olaylar sonrası bunun o kadar da kolay olmayacağını çok geçmeden anlıyorlar. Hiçbir yaşam belirtisi olmamasına rağmen asla yalnız oldukları hissini vermeyen, doğaüstü öğelerle kuşatılmış gibi görünen bu ada, tüm karakterleri tek tek sıradan geçirmeye ve onları her yönden sınamaya başlıyor.

Tamamen egzotik mekanlarda geçen dizi, her bölümde izleyenleri, karakterlerin geçmişlerine götürüyor ve uçak kazası öncesi her birinin nasıl hayatlar sürdüğüne izleyerek tanık oluyoruz. Bu geri gidiş gelişler, adada olanlara bir nebze olsun anlam verebilmemiz ve karakterlerin karşılaştıkları durumlara neden o tepkileri verdiklerini anlamamız açısından oldukça yararlı oluyor. Ancak zaman zaman dizinin temposunu düşürüp her anı heyecanlı olan hikayenin atmosferinden izleyiciyi kopardıkları da bir gerçek. Her ne kadar Amerikan dizilerinde her bölümde küçük hikayeler anlatılıp bölüm sonunda toparlanması adet olsa da Lost, bunu yapısı gereği bir yere kadar başarabiliyor ve çoğu zaman en can alıcı noktalarda sonlanan bölümler sebebiyle bir sonraki bölümü tırnaklarınızı kemirerek bekliyorsunuz.


Televizyonda 24 bölüm olarak yayınlanan dizi, sette 25 bölüm olarak gözüküyor. Bunun sebebi finalin TV'de son iki bölümün birleştirilerek verilmesinden ötürü. Sette ekstra bölüm bulunmuyor yani. 25 bölümün tamamı, beşer beşer, 5 adet diske yayılmışlar. Setin kutu tasarımı Tiglon'dan alışık olduğumuz kalın karto kutuya yerleştirilmiş ince kutucuklardan oluşuyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu tasarım şık, ya da ilgi çekici olmamakla birlikte oldukça sağlam olması ve yerden bir hayli tasarruf sağlaması sebebiyle son derece kullanışlı aslında. Artık üretici firmanın standart kutu tasarımına dönüşen bu format, kutuyla çok ilgilenmiyorsanız artıları sebebiyle sizi rahatsız etmeyecektir. Tamamı mat bir kaplamaya sahip kutuda dizinin logosu ve karakterlerin bulunduğu şerit parlak bir baskıyla öne çıkarılmış. İnce kutuların her birinde de baş karakterlerden birinin fotoğrafı yer alıyor.

Setin menüleri oldukça hoş tasarlanmış. Ana menülerde diziden bazı kısa bölümler fonda görülürken ara menülerdeyse farklı karelere yer verilmiş. Her diskte menü tasarımının değişmesi bir başka hoş detay. Sesler kuşatma hissini başarılı bir şekilde kotarıyor ancak asıl şaheser görüntülerde. Dizinin özellikle ilk bölümleri, gözleriniz mavi yeşil manzara tonlarına yeni yeni alışırken muhteşem bir atmosfer yaratıyor. Çekim kalitesiyle sinema filmlerinden geri kalmayan dizinin DVD setindeki görüntü kalitesi de bu durumu pekiştiriyor.

Her güzelin bir kusuru vardır kaidesini bozmamak adına Lost'un da kusurları var ne yazık ki. Öncelikle yukarıda da görebileceğiniz üzere set, yurt dışındakilerin aksine 7 değil, 5 diskten oluşuyor. Maliyetten kısmak adına Tiglon'un kötü huylarından birine dönüşen bu tercih yüzünden bütün ekstralara veda ediyoruz dolayısıyla. Yakın zamana kadar tüketicilere mali anlamda hiçbir geri dönüşü de olmayan bu kısıtlamadan faydalanan tek taraf da yine kendileriydi sadece. Bir başka problem ise altyazılarla ilgili. Çeviriler zaman zaman yetersiz ve çoğu zaman ya hatalı, ya eksik, ya da eğreti biçimde çevrilmiş ve zekice yazılmış diyalogları anlamsız kılar nitelikte. Problemin dizinin ilk bölümlerinde daha çok dikkat çekip, ortalara doğru nispeten azalması ve son bölümde yeniden baş göstermesi ise ayrı bir olay.


Setin Türkiye'deki bulunabilirliği, dizinin popülerliğinden aldığı güç sayesinde hala bir hayli yüksek. Aynı yıllarda çıkan seleflerinin baskıları çoktan tükenip unutulmasına rağmen Lost'un üretimi, yoğun arz sebebiyle devam ediyor. Bu elbetteki çok güzel bir durum. Fiziksel olarak gittiğiniz mağazalarda bulunması bir yana, internet üzerinden de rahatlıkla sipariş edebilirsiniz. Dahası, setin fiyatı ilk yıllara göre yarı yarıya düşmüş durumda. Bu fenomenin içinde kaybolmak için belki de tam zamanı.

Puanlar
Set: 7/10
Dizi: 9/10
Değer mi?
Heyecan verici bir açılış, her bölümle yükselen merak unsuru ve soru işaretleriyle dolu bir sezon finali? Lost, kesinlikle son yılların en önemli televizyon olaylarından biri. Ekstralar sizin için önemli değilse fazla düşünmeye gerek yok. Eğer ekstralara meraklıysanız ve dil probleminiz yoksa 2. bölge yurtdışı baskısını tavsiye ediyoruz.