Dizi DVD İncelemelerine Yönelik Tek Adres



24 Temmuz 2010 Cumartesi

The Simpsons Season 1 İnceleme


Seslendirenler: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer
Orijinal Dil: İngilizce
Dublaj: -
Altyazılar: Türkçe, Arnavutça, Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, İbranice, İtalyanca, Japonca, Rusça, İspanyolca, İsveçce
Bölge: 2
Görüntü: 1.33:1
Disc Sayısı: 3
Süre: 334 Dakika
Ekstralar: Yazarların bölümlere yönelik sesli yorumları; "Some Enchanted Evening" bölümü senaryo taslağı; Yayınlanmamış bir bölümden görüntüler; "Amerika'nın İlk Ailesi" : The Simpsons'ın yapım belgeseli; "Bart the General" bölümü animatik örnekleri; Sürpriz yumurtalar; Tracey Ullman Show klibi; Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Japonca ve Portekizce dublaj klipleri; Erken Çizimler Galerisi, Dergi Kapakları

The Tracey Ullman Show adlı bir başka programda kısa skeçler halinde yayınlanırken 1989'da kendi çizgi dizisine kavuşan The Simpsons, bugün dünya üzerindeki hemen herkesin tanıdığı orta sınıf bir Amerikan ailesi. İlk kez yayınlandığı günden bu yana ödül üstüne ödül toplayan, birden fazla rekora imza atan, kendinden sonra gelen sayısız yapımı etkileyen ve göndermelere konu olan dizi, kendi evrenini yaratmış durumda aslında. Televizyon tarihinin en uzun soluklu programı olma rekorunu kıralı epey oldu. Bugüne dek yayınlanan 21 sezon ve 464 bölümle bir daha kırılması zor gibi görünen bir rekoru elinde tutan yapım, bu upuzun yayın hayatı boyunca her türlü konuya değindi, her türlü olguya parmak attı, çokça eğlendirdi ve bir o kadar da eleştirildi. Bir adet sinema filmini de künyesine katan dizinin ve deyim yerindeyse kafadan kontak Amerikan ailesinin bu denli popüler olması, başarısını fazla söze gerek bırakmadan kanıtlıyor zaten.

İlk sezon, dizinin yaşını her haliyle gösteriyor. Animasyon tekniklerinin minimum düzeyde ilerleme gösterdiği 89 yılında çekilen ilk bölümlerde 5 kişilik çekirdek ailemizin ve hayali kasaba Springfield'ın çizimleri bugünkülere kıyasla daha düz ve ayrıntıdan yoksun. Seslendirmeler, sanatçıların da canlandırdıkları karakterlerle yeni yeni özdeşleşmelerinden mütevellit daha temkinli ve yine günümüzdekilere oranla daha az komikler. Özellikle Homer Simpson'ı seslendiren sanatçının yıllar içinde ne derece deneyim kazandığı dikkatlerden kaçacak gibi değil.

Dizi tipik bir Amerikan ailesinin etrafında gelişen olayları anlatıyor. Baba Homer, Anne Marge, ikisi de ilkokula giden abla Lisa ve kardeşi Bart Simpson ve tabii ki bebek Maggy, sıradan bir çekirdek aile. Marge ev işleriyle uğraşıyor, Bart olabildiğince haylazlık peşinde ve kaykayla kaymak en büyük hobisi. Öte yandan kız kardeşi Lisa küçük bir dahi. Ailenin tek akıllı ve çalışkan bireyi fakat bazen kendini fazla kaptırdığı da olmuyor değil. Baba Homer içinse söylenebilecek tek bir şey var: Gözünüzde örnek bir baba ve eş figürü canlandırın, işte Homer, o figürün tam tersi! Son derece tembel, biraya düşkün, çocuklarıyla ya da karısıyla pek de alakalı değil. Hiçbir durumda düşünceli davranmıyor ama belki de hepsinden önemlisi hemen her konuda tam bir kara cahil. Onu hangi ülkede yaşadığından tutun da ailesinin kaç kişiden oluştuğuna değin pek çok konuda saçmalarken görmeniz işten bile değil. Ancak Homer'ı bütün bu olumsuz özelliklerine rağmen sevilir kılan da bu cahilliği muhtemelen. Çoğu zaman o kadar sevimli ve yazarların da ustaca manevraları sayesinde o kadar içten bir karakter ki hayranlarının gözünde, diğer dört üyeyi rahatça geride bırakacak kadar popülariteye sahip.

Toplam 13 bölümden oluşan 1. sezon, dizinin yaklaşık 22 dakika süren bölümleri sebebiyle de 3 diske sığdırılmış durumda. Hatta 3. diskte sadece bonus materyal bulunuyor. Parlak baskılı gümüş karton kutu üzerinde Simpson'ları bir televizyon ekranında görüyoruz. Televizyon ekranının içi aslında delik, yani boş. Simpsonlar'ın resmi ise esasen DVD üzerinde bulunuyor. DVD'yi kutudan çıkardığınızda TV ekranını kutunun içindeki bir başka resim dolduruyor. Aynı şekilde DVD'nin arka yüzüne de bir resim konmuş. Böylece DVD'yi kutuya ters yerleştirdiğinizde 3. bir görüntü elde ediyorsunuz. Herhangi bir işlevi olmamakla birlikte çizgi dizinin eğlencesinin DVD kartonetine de yansımış olduğunu görmek hoş. Kutunun içinden çıkardığınız DVD, bazı başka setlerde de örneğini gördüğümüz üzere kitap gibi açılıyor. 3 diske ek olarak setin son parçası da mini bir kitapçık.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 3. diskin tamamen bonus içerikten ibaret oluşu, setin arşiv değerinin yüksek olduğunu da bir kez daha kanıtlıyor. Sesli yorumlar, bolca çizim ve senaryo taslakları yerli yerinde. Ekler sayesinde ailenin görünüş itibariyle nasıl bir değişim geçirdiğini görebilirsiniz. Menü tasarımı oldukça sade. Bölümler temiz bir bir transferle DVD'ye aktarılmış ancak bunun 89 yapımı bir çizgi dizi olduğunu hatırlatmakta yarar var. Görüntünün yeni bölümlerdeki gibi keskin olmayışının sebebi bu 20 yıllık geçmişten kaynaklanıyor. Sesler de 5.1 surround sound olmasının yanında tam bir kuşatma hissi vermiyorlar doğal olarak. Bölümlerin görüntü formatında herhangi bir oynama yapılmamış ve 4:3 tam ekran görüntü muhafaza edilmiş.

Set Türkiye'de bir dönem sayılı mağazada hiçbir yerine dokunulmadan ithal edilip satılmıştı ancak yıllardır yeni bir baskısı üretilmiş değil. Burada tanıtılan 2. bölge(İngiltere) baskısı pek çok dile ek olarak Türkçe altyazı da içeriyor. Dolayısıyla ilgilenenlerin yabancı sitelerden temin etmesinde hiçbir sakınca yok.

Puanlar
Set: 8/10
Dizi: 8/10
Değer mi?
The Simpsons gibi bir efsane için yersiz bir soru. Eğer 21 yıldır devam eden bir seriye başlamak için gerekçe arıyorsanız, bundan daha geçerlisini bulamazsınız.